Dan zaljubljenih se bliži, a ako dragu osobu želite iznenaditi raskošnim desertom, torta Red velvet (Crveni baršun) savršen je odabir. Pojavila se u Sjevernoj Americi 1030-ih godina, iako njeno porijeklo nije potvrđeno. Većina se slaže kako se Red velvet torta pojavila u vrijeme Velike Depresije, samo što jedni misle da je nastala u Teksasu, i to zbog nedostatka kakaa dok se drugima sviđa glamuroznija priča o tome kako je nastala u kuhinji hotela Waldorf Astoria u New Yorku.
A po čemu je torta dobila naziv? U prošlosti se za kolače koristilo manje mekano i rafinirano brašno, pa su pekari pokušavali smisliti kolač nježnije teksture. Krajem 1800-ih, baršun je bio pridjev za upravo takve kolače, a podrazumijevalo se da sadrže kukuruzni škrob ili rižino brašno. Crvena boja izvorno je bila kemijska reakcija između kakaa, mlaćenice i sode bikarbone, a rezultat je bilo prirodno crvenkasto tijesto. Negdje od 1950-ih počela se koristiti boja za hranu za ovu tortu, a recept je do danas ostao više manje isti.
Sastojci
Za tortu:
250g maslaca, na sobnoj temperaturi
1,5 šalica šećera
50 g crvene boje za hranu
3 žlice kakaa u prahu
2 jaja
1 šalica mlaćenice
2,5 šalice brašna
1,5 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
1 žlica bijelog octa
Za glazuru:
5 žlica brašna
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g maslaca
Recept za tortu red velvet
Izmiksajte
Izmiksajte maslac i šećer, a u posebnoj posudi napravite pastu od kakaa u prahu, crvene boje za hranu i malo soli.
Pomiješajte
Dobivenu smjesu dodajte kremi od masla i šećera i promiješajte. Zatim pomiješajte jaja i mlaćenicu i dodajte gore dobivenoj smjesi. Pomiješajte brašno, ocat, vaniliju i sodu bikarbonu; nemojte previše miksati.
Pecite
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dvije posude za pečenje. Ulijte tijesto u obje posude za pečenje, poravnajte i pecite oko 30 minuta.
Napravite glazuru
Dok se oba dijela torte peku, pomiješajte sve sastojke u posudi na laganoj vatri. Umutite dok se smjesa ne zgusne te ohladite prije upotrebe.
Namažite kremu
Provjerite je li se kolač dovoljno ohladio prije nego počnete stavljati kremu. Malom lopaticom dodajte sloj kreme na vrh jednog dijela torte, a zatim stavite drugi dio torte na vrh. Na kraju, glazurom premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji,
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice