Dan zaljubljenih se bliži, a ako dragu osobu želite iznenaditi raskošnim desertom, torta Red velvet (Crveni baršun) savršen je odabir. Pojavila se u Sjevernoj Americi 1030-ih godina, iako njeno porijeklo nije potvrđeno. Većina se slaže kako se Red velvet torta pojavila u vrijeme Velike Depresije, samo što jedni misle da je nastala u Teksasu, i to zbog nedostatka kakaa dok se drugima sviđa glamuroznija priča o tome kako je nastala u kuhinji hotela Waldorf Astoria u New Yorku.

A po čemu je torta dobila naziv? U prošlosti se za kolače koristilo manje mekano i rafinirano brašno, pa su pekari pokušavali smisliti kolač nježnije teksture. Krajem 1800-ih, baršun je bio pridjev za upravo takve kolače, a podrazumijevalo se da sadrže kukuruzni škrob ili rižino brašno. Crvena boja izvorno je bila kemijska reakcija između kakaa, mlaćenice i sode bikarbone, a rezultat je bilo prirodno crvenkasto tijesto. Negdje od 1950-ih počela se koristiti boja za hranu za ovu tortu, a recept je do danas ostao više manje isti. 

Sastojci

Za tortu:

250g maslaca, na sobnoj temperaturi
1,5 šalica šećera
50 g crvene boje za hranu
3 žlice kakaa u prahu
2 jaja
1 šalica mlaćenice
2,5 šalice brašna
1,5 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
1 žlica bijelog octa

Za glazuru:

5 žlica brašna
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g maslaca

Recept za tortu red velvet

10:54
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte maslac i šećer, a u posebnoj posudi napravite pastu od kakaa u prahu, crvene boje za hranu i malo soli.

10:56
Korak 2

Pomiješajte

Dobivenu smjesu dodajte kremi od masla i šećera i promiješajte. Zatim pomiješajte jaja i mlaćenicu i dodajte gore dobivenoj smjesi. Pomiješajte brašno, ocat, vaniliju i sodu bikarbonu; nemojte previše miksati.

10:56
Korak 3

Pecite

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dvije posude za pečenje. Ulijte tijesto u obje posude za pečenje, poravnajte i pecite oko 30 minuta.

10:57
Korak 4

Napravite glazuru

Dok se oba dijela torte peku, pomiješajte sve sastojke u posudi na laganoj vatri. Umutite dok se smjesa ne zgusne te ohladite prije upotrebe.

Recept za tortu red velvet za Valentinovo
Shutterstock 

10:57
Korak 5

Namažite kremu

Provjerite je li se kolač dovoljno ohladio prije nego počnete stavljati kremu. Malom lopaticom dodajte sloj kreme na vrh jednog dijela torte, a zatim stavite drugi dio torte na vrh. Na kraju, glazurom premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji,