Jabuka je kraljica jesenskog voća, a glavna zvijezda je i u ovom njemačkom kolaču. Radi se o jednostavanom biskvitu s nadjevom od jabuka i mirisnim cimetom te posipom od badema. Recept smo pronašli na YouTube kanalu Home Cooking Adventure.
Recept za njemački kolač s jabukama
Sastojci:
- 1,5 šalica brašna
- 1/4 šalice + 3 žlice maslaca
- 1/3 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
Nadjev:
- 4-5 jabuka
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 žličice cimeta
Dodatno:
- 2/3 šalice brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 šalice maslaca
- 1/3 šalice badema u listićima
Priprema:
Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u hladnjak da se stegne.
Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u hladnjak.
Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz hladnjaka, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.
Postupak pogledajte u videu: