Miris jabuke i cimeta jedan je omiljenih jesenskih i zimskih mirisa u kuhinji. Volite li pitu s jabukama, isprobajte japanski recept.
Osim u pitama, štrudlama i raznim kolačima, kraljica voća - jabuka - nekada se pekla i u pećnici sa šećerom ili pržila u smjesi i na ulju na tavi u tzv. šlafroku. Jabuka je izuzetno zdrava i opće je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, tjera doktora van.
Japanski recept za pitu od jabuka
Sastojci:
- 6 jabuka
- 300 g šećera
- 150 g oraha
- 1 žličica cimeta
- 3 jaja
- 10 g vanilin šećera
- 150 g mlijeka ili jogurta
- 200 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
Priprema:
Jabuke očistite i naribajte. U zdjelu stavite jabuke i dodajte šećer (150 g). Promiješajte i kuhajte 15 minuta. Dodajte mljevene orahe i cimet. Promiješajte i ugasite štednjak. Jaja izmiksajte s šećerom (150 g) i vanilin šećerom, umutite. Dodajte mlijeko, a zatim prosijano brašno s praškom za pecivo.
Pleh obložiti papirom za pečenje i ulijte smjesu s jabukama pa poravnajte. Zatim ulijte jaja sa šećerom i poravnajte. Pecite na 180°C oko pola sata. Izvaditi iz tepsije i zarolati u cvjetove kao u videu. Pospite šećerom u prahu.
Postupak pogledajte u videu: