Jabuka je neokrunjena kraljica voća, a njezina sezona traje od ljeta do zime, a deserti s ovom voćkom oduvijek su se pripremali u našim krajevima, posebno kontinentalnoj Hrvatskoj. Potražite recepte za 5 slastica s jabukama.

Ako ste spremni za jesen ili samo volite miris jabuke i cimeta u kući, predlažemo da pripremite starinsku sipanu pitu od jabuka.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 2 šalice (200 ml) brašna
  • 2 čaše griza
  • 1 šalica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 1 šalica šećera
  • cimet
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 150 g margarina
Recept za pitu od jabuka
Shutterstock 

Priprema:

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a dok se grije očistite i naribajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promiješajte i ostavite da odstoji dok pripremite suhe sastojke.

Pomiješajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dobro premažite margarinom. Na dno pospite trećinu suhih sastojaka, pa preko njih žlicom rasporedite polovicu smjese od jabuka. Uhvatite smjesu jabuka zajedno sa sokom koji su pustile. Ako su jabuke suhe i nemaju soka, slobodno u smjesu ulijte malo vode, manje od pola čaše.

Preko toga prelijte trećinu suhih sastojaka, preko njih ostatak jabuka i ostatak suhih sastojaka.

Margarin narežite na tanke listiće i stavite na vrh. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 40 minuta izvadite kolač i dodirnite rukom po vrhu – ako je još jako mekan, vratiti ga u pećnicu na još 10 minuta. Ako se stvorila hrskava korica, pita je gotova.

Ohladite, narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.