5 najljepših profinjenih torti diljem svijeta koje nije teško pripremiti

Doboš, opera, Mozart, medovik i sacherica predivne su slastice koje oduševljavaju izgledom i okusom.

Shutterstock

Torta je najraskošnija poslastica koja je glavna zvijezda na svakoj proslavi, rođendanu, svadbi ili na blagdanskom stolu. Ovih 5 torti krase profinjen izgled, a ni okusi ne zaostaju. 

1. Mađarska Doboš torta

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • po želji sitno naribana limunova korica

Krema:

  • 5 jaja
  • 200 g kristal šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje (40% kakaove mase)
  • 250 g pravog maslaca

Karamel:

  • 200 g kristal šećera
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 2 žlice otopljenog maslaca

Ukrašavanje:

  • 1 vrećica čokoladnog šlaga
  • mlijeko
Shutterstock 

Priprema kore:

Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte 2 kruga promjera 20 cm. Pripremite ukupno 4 ovakva papira, a zatim još 2 odvojena papira na kojima ćete nacrtati po jedan krug.

*Dakle: 4 papira x 2 kruga i 2 papira x 1 krug.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka (za početak samo 3 jaja). Bjelanjke umutite s prstohvatom soli pa dodajte žlicu po žlicu šećera (3 žlice) dok bjelanjci ne postanu čvrsti i sjajni. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte jedan po jedan žumanjak (3 žumanjka).

Brašno (3 žlice) prosijte direktno na umućena jaja, pa smjesu vrlo lagano miješajte kuhačom dok se jaja i brašno ne sjedine u lijepu, glatku i jednoličnu smjesu, bez grudica.

Smjesu rasporedite u 5 krugova, po tri žlice u svaki.

Veću tepsiju (od pećnice) okrenuti, nauljite i zalijepite papirić na kojem su iscrtana 2 kruga - ravnomjerno rasporedite smjesu.

Drugi papir stavite na radnu plohu - raširite i ravnomjerno rasporedite smjesu (u 2 kruga).

Treći papir je onaj na kojem imate samo jedan nacrtani krug pa i na njega rasporedite smjesu i ravnomjerno rasporedite (na preokrenutu okruglu tepsiju).

Zagrijte pećnicu na 160°C. Stavite tepsiju u pećnicu, a kore će biti gotove za 2-3 minute. Čim dobiju lijepu smeđu boju, odmah ih izvadite iz pećnice.

Skinite papir s tepsije, pa na tepsiju s već namazanom smjesom stavite drugi papir i ponovite proces pečenja, nakon ove ture stavite peći petu koru (okrugla tepsija).

Zatim pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore – rastrgajte ga, trebao bi se lako odvojiti. Slažite kekse jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sljedeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Priprema kreme:

Mikserom umutite cijela jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i pobijele. Kuhajte na pari oko 20 minuta uz stalno miješanje. Krema je gotova kada pjenjačom prođete kroz kremu i vidite dno tepsije/posude.

Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i miješati na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i sjedini s jajima. Kremu pokrite prozirnom folijom i ohladite.

*Krema će biti gusta, ali ne i čvrsta, ne brinite, čim je sjedinite s maslacem bit će savršena.

Mikserom umutiti maslac sobne temperature, pa uz stalno mućenje malo po malo dodavati vrhnje. Kada se vrhnje i maslac dobro sjedine krenite s nadjevom.

*Po mogućnosti upotrijebite pravi maslac jer je okus bitno drugačiji, a krema je puno ukusnija.

*Ako se odlučite prvo napraviti kremu, pa tek onda kore, nemojte kremu stavljati u hladnjak jer će se toliko stisnuti da je nećete moći mazati. Neposredno prije punjenja istucite ga s maslacem.

Punjenje:

Obruč kalupa s unutarnje strane obložiti folijom i staviti na tanjur odgovarajuće veličine.

Na radni sto rasporediti kore (samo 9 kora, jer će 10. trebati za karamel preljev) i svaku premazati jednakom količinom kreme (2,5-3 žlice).

Na tanjur (unutar obruča) stavite prvu koru i ravnomjerno rasporedite kremu popunjavajući prostor između krajeva kore i bočne strane obruča (jer se kore ohlađenim malo stisnu pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti obruč za podešavanje ili ga uopće ne koristiti, ja osobno volim puniti unutar prstena), zatim ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kožice. Zadnja kora će vam biti točno u visini kalupa.

Gotovu tortu čuvajte u hladnjaku. Nakon nekoliko sati hlađenja skinite obruč, odlijepite foliju, te površinu torte ukrasite karameliziranim biskvitom, a stranice šlagom od tučene čokolade.

Karamel:

Šećer otopite na laganoj vatri do svijetlo smeđe boje, pazite da se ne opečete. Kad se sav šećer otopi, maknite posudu s vatre, dodajte maslac i limunov sok, vratite na štednjak i miješajte dok se sve ne sjedini.

Na pleh staviti papir za pečenje malo veći od veličine biskvita/kora. 10. biskvit (koji smo ostavili sa strane; naći što ljepši i ravniji), staviti na pek papir i izrezati na 12-16 jednakih komada (trokutića).

Gotov karamel preliti preko biskvita i ravnomjerno rasporediti.

2. Francuska torta opera

Shutterstock 

Sastojci za biskvit:

  • 70 g brašna
  • 45 g maslaca
  • 6 jaja
  • 6 bjelanjaka
  • 30 g šećera
  • 225 g mljevenih blanširanih badema
  • 225 g šećera u prahu

Za sirup:

  • 1,25 dl vode
  • 80 g šećera
  • 1½ žlica instant kave

Za kremu:

  • 60 ml vode
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice instant kave
  • 2 žlice vrele vode

Za ganache:

  • 250 g tamne čokolade
  • 1,25 dl punomasnog mlijeka
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 60 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 115 g maslaca
Shutterstock 

Priprema:

Za biskvite zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva pleha (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Istucite jedan po jedan snijeg pa dodajte šećer i mutite dok ne postane čvrst. U drugoj posudi mutiti bademe, šećer u prahu i jaja na srednjoj brzini oko 3 minute da se dobije pjenasta smjesa. Dodajte brašno i tucite na najmanjoj brzini samo dok se ne uklopi u smjesu.

Zatim kuhačom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka, a potom i otopljeni maslac. Smjesu podijeliti u dva pleha i poravnati površinu. Pecite 5-7 minuta – biskvit mora biti svijetlo smeđ. Izvadite iz pećnice, prekrijte papirom za pečenje i pažljivo preokrenite da skinete papir za pečenje. Okrenite papir i čistom stranom prekrijte biskvit. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za sirup pomiješajte sve sastojke u loncu i zakuhajte. Ostaviti da se ohladi.

Za kremu otopite instant kavu u vrućoj vodi. Prokuhajte šećer i vodu i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim nastavite kuhati bez miješanja dok sirup ne provrije. Jaje i žumanjak mutiti dok masa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim muteći na najmanjoj brzini dodajte sirup u tankom mlazu. Zatim pojačajte brzinu na srednju i tucite još 5 minuta da se smjesa zgusne. Omekšali maslac istucite špatulom i dodajte u smjesu 2 žlice odjednom, muteći na srednjoj brzini. Na kraju pojačati brzinu i tući dok se krema ne zgusne i postane svilenkasta. Dodajte kavu, pa stavite u hladnjak na 20 minuta – dok se krema ne zgusne dovoljno za punjenje biskvita. Često ga promiješajte.

Za ganache izlomite čokoladu u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade. Pustiti da odstoji minut pa dobro promiješati da se sva čokolada otopi i masa postane glatka i sjajna. Maslac tucite dok ne postane kremast pa ga 2-3 puta umiješajte u ganache. Staviti u hladnjak na 20ak minuta - dok se ne stvrdne za nadjev, ali svakih 5 minuta promiješajte.

3. Mozart torta

Sastojci:

Za kore:

  • 330 g brašna
  • 60 g kakaa
  • 15 g praška za pecivo
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 16 g vanilin šećera
  • 270 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 150 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 16 g vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 70 g kukuruznog škroba
  • 500 g maslaca
  • 100 g pečenih pistacija
  • 150 g namaza od lješnjaka (Nutella)
  • 2 žlice kakaa
  • nekoliko kapi ruma

Za sloj marcipana:

200 g marcipan mase za kolače + 200g marcipan smjese za kolače

Za ukrašavanje:

nekoliko Mozart kuglica
30-50 g kakaa

Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, sol i vanilin šećer pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati još 4 minute. Ulijte mlijeko sobne temperature i otopljeni maslac i promiješajte. Nakon toga dodajte prosijanu smjesu suhih sastojaka s kakaom i ponovno promiješajte.

Na dno okruglog kalupa s pomičnim rubom (promjera oko 24 cm) stavite aluminijsku foliju, izlijte smjesu s korom, poravnajte i pecite na 170°C oko 45-50 minuta.

Pomiješajte šećer, vanilin šećer i kukuruzni škrob, izmiješajte pjenjačom pa ulijte 250 ml hladnog mlijeka. Ponovno umutite žicom. Mlijeko (600 ml) zagrijte na štednjaku, pa uz stalno miješanje postupno ulijevajte smjesu sa škrobom. Zakuhajte i neprestano miješajte. Kad se pojave prvi mjehurići, kuhajte još 30 sekundi pa maknite s vatre. Smjesu izlijte u pravokutnu posudu, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru izvaditi iz kalupa pa je podijeliti na 4 jednaka dijela. Pečene pistacije blendajte dok ne dobijete pastu. Izmiksajte omekšali maslac pa postepeno dodajte ohlađenu smjesu s mlijekom i miješajte dok ne dobijete strukturu nadjeva. Jednu četvrtinu nadjeva pomiješajte s pastom od pistacija i promiješajte. Odvojite još 2 četvrtine kreme pa ga pomiješajte s Nutellom. U preostalu kremu dodajte kakao i rum i promiješajte. Marcipan masu podijeliti na 3 jednaka dijela, pa svaki posebno stavite između 2 papira za pečenje i razvaljajte u krug promjera oko 23 cm. Uklonite neravne rubove uz pomoć pomičnog ruba.

Koru namažite ostatkom mlijeka, preko prve nanesite kremu s Nutellom, premažite, pa prekrijte marcipan korom. Ostatak kreme premažite Nutelom (ali jedan dio odvojite za dekoraciju), pa tortu prekrijte korom. Zatim ga premazati mlijekom, pa dodati dio kreme s kakaom i rumom. Prekrijte drugom marcipan korom pa premažite ostatkom kreme s rumom. Poklopite trećom korom, premazati je mlijekom, dodati dio kreme od pistacija, prekrijte trećom korom od marcipana. Nanesite i rasporedite ostatak kreme s pistacijama pa prekrijte četvrtom korom. Premazati mlijekom, pa odozgo dodati zadnji sloj kreme s kakaom.

Tortu stavite u hladnjak na 3 sata.

Ostatak smjese od marcipana (200 g) razvaljajte valjkom u krug promjera prethodnog. Rubove torte pospite kakaom, a na vrh stavite koru od marcipana, zarežite je prema sredini, tako da dobijete oblik sunca. Ostatak Nutelle smjese koju ste ostavili stavite sa strane u kalup za tortu, pa ukrasite rubove torte . U sredinu torte staviti malo kreme s Nutellom, zatim stavite Mozart kuglicu unutra. Ostale Mozart kuglice narežite na četvrtine i rasporedite po rubovima nadjeva od Nutelle.

Detaljnu pripremu pogledajte u videu:

Mozart torta  youtube

4. Ruska medovik torta

Sastojci:

Za kore:

  • 800 g brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 6 jaja
  • 280 g šećera
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice sode bikarbone

Za nadjev:

  • 1,5 kg punomasnog kiselog vrhnja
  • 400 g šećera
Shutterstock 

Priprema:

Za kore umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru. Kuhajte oko 20 minuta. Dok se još kuha na pari dodajte med, sodu bikarbonu i maslac. Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se ohladi.

U ohlađenu smjesu dodajte brašno, zamijesite tijesto da se ne lijepi i ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga tijesto podijeliti na 10 kuglica, pa svaku razvaljajte na papiru za pečenje na milimetar debljine. Zatim ih okruglim kalupom označite i izrežite. Tako ćete dobiti kore istih dimenzija. Stavite koru na preokrenuti pleh.

Pecite ih u pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta.

Ručno napravite nadjev, samo sjedinite vrhnje sa šećerom. Namažite nadjev na jednu po jednu koru, trebali biste imati poklopac na vrhu.

5. Sacher torta

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150g maslaca
  • 130 g čokolade s 55% kakaovca
  • 100g šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • 140 g brašna
  • 1 mahuna vanilije (po želji)
  • 200g pekmeza od kajsije
  • 200g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade s 55% kakao
Shutterstock 

Priprema:

Odvojite žumanjak i bjelanjak. Bjelanjke istucite i dodajte šećer. Posebno umutite maslac sa žumanjcima, zatim otopljenu čokoladu.

U smjesu prosijte brašno i dodajte prethodno umućene bjelanjke. Stavite papir za pečenje i smjesu u okrugli kalup s odvojenim stranama koje se mogu odvojiti.

Pecite 10 minuta s odškrinutim vratima pećnice na temperaturi od 170 stupnjeva (pećnica mora biti zagrijana prije stavljanja kore). Zatim još 50 minuta na istoj temperaturi sa zatvorenim vratima. Ostaviti dvadesetak minuta da se ohladi pa biskvit prepolovite.

Otopite čokoladu, šećer i vodu. Ohladite pa sredinu napunite domaćim pekmezom od marelica, a zadnju koru prelijte otopljenom čokoladom. Poslužite uz šlag.