Ako ste strastveni ljubitelj čokolade i čokoladnih kolača, Đavolja torta je prava poslastica za vas. Ova poznata američka torta odlikuje, bogatom, tamnom čokoladnom teksturom i intezivnim okusom koji očarava svakog tko je proba. Pripremljena s kakaom u prahu i soda bikarbonom, torta ima karakterističnu tamnu boju i mekanu strukturu. Idealna je za sve prigode, ova torta će postati omiljeni desert u vašem domu. Spremite se za uživanje u kraljici čokoladnih deserata koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 226 g maslaca
- 118 ml mlijeka
- 236 ml vode
- 75 g kakao praha
- 1 čajna žličica instant kave
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g smeđeg šećera
- 1,5 žličice soda bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 190 g kiselog vrhnja
- 2 jaja
Čokoladna glazura
- 170 g čokolade
- 226 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- pola žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 30 ml vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175˚ C i obložite dno tepsije izrezanim linijama papira za pečenje. U lonac pomiješajte maslac, mlijeko, vodu, kakao i instant kavu. Stavite na štednjak na srednje nisku vatru i često miješajte dok se maslac ne otopi. Pojačajte vatru i pustite da zakipi uz stalno miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 15 minuta dok pripremate suhe sastojke.
U posebnoj zdjeli promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Čokoladnu smjesu još jednom kratko umutite da se sjedini pa ulite u smjesu od brašna. Miješajte dok ne postane glatko.
Dodajte jaja i vaniliju i dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka. Ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i pecite na 175˚C 30/35 minuta. Ostavite da se ohladi u posudama za pečenje 15 minuta, a zatim prijeđite nožem po rubu kako biste je odvojili od posude i pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.
Za glazuru, čokoladu otopite na pari, ostavite malo sa strane da se ohladi. U posebnu zdjelu stavite maslac i miksajte dok ne postane kremasto.
Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Postupno dodajte šećer, miješajte i dalje; dodajte sol i vaniliju i nastavite miješati.
S mikserom na niskoj razini, postupno dodajte gusto vrhnje u glazuru. Postupno povećajte brzinu na najveću i tucite 30 sekundi.
Nanesite glazuru na pripremljenu, ohlađenu pečenu tortu.
Izvor: Sugar spun run
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice