Ako ste strastveni ljubitelj čokolade i čokoladnih kolača, Đavolja torta je prava poslastica za vas. Ova poznata američka torta odlikuje, bogatom, tamnom čokoladnom teksturom i intezivnim okusom koji očarava svakog tko je proba. Pripremljena s kakaom u prahu i soda bikarbonom, torta ima karakterističnu tamnu boju i mekanu strukturu. Idealna je za sve prigode, ova torta će postati omiljeni desert u vašem domu. Spremite se za uživanje u kraljici čokoladnih deserata koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 226 g maslaca
  • 118 ml mlijeka
  • 236 ml vode
  • 75 g kakao praha
  • 1 čajna žličica instant kave
  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1,5 žličice soda bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 190 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja

Đavolja torta je kraljica čokoladnih deserataa
Shutterstock 

Čokoladna glazura

  • 170 g čokolade
  • 226 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 30 ml vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175˚ C i obložite dno tepsije izrezanim linijama papira za pečenje. U lonac pomiješajte maslac, mlijeko, vodu, kakao i instant kavu. Stavite na štednjak na srednje nisku vatru i često miješajte dok se maslac ne otopi. Pojačajte vatru i pustite da zakipi uz stalno miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 15 minuta dok pripremate suhe sastojke. 

U posebnoj zdjeli promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Čokoladnu smjesu još jednom kratko umutite da se sjedini pa ulite u smjesu od brašna. Miješajte dok ne postane glatko. 

Dodajte jaja i vaniliju i dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka. Ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i pecite na 175˚C 30/35 minuta. Ostavite da se ohladi u posudama za pečenje 15 minuta, a zatim prijeđite nožem po rubu kako biste je odvojili od posude i pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. 

Za glazuru, čokoladu otopite na pari, ostavite malo sa strane da se ohladi. U posebnu zdjelu stavite maslac i miksajte dok ne postane kremasto.

Đavolja torta je kraljica čokoladnih deserataa
Shutterstock 

Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Postupno dodajte šećer, miješajte i dalje; dodajte sol i vaniliju i nastavite miješati. 

S mikserom na niskoj razini, postupno dodajte gusto vrhnje u glazuru. Postupno povećajte brzinu na najveću i tucite 30 sekundi.

Nanesite glazuru na pripremljenu, ohlađenu pečenu tortu. 

Izvor: Sugar spun run