Iako poznata po imenu bijeli Egipat ili Egipćanka, ova torta ne potječe iz te zemlje, a popularnost je stekla u Rumunjskoj. Recept za ovu raskošnu slasticu s dvije kreme i korama od bjelanjaka proširio se i na područje Balkana i susjednih zemalja pa je tako poznata i kod nas.

Sastojci

Za kore:

  • 11 bjelanjaka
  • 11 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 11 žlica mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za žutu kremu:

  • 800 ml mlijeka
  • 11 žumanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 8 žlica gustina
  • 100 g margarina

Za bijelu kremu:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Za ukrašavanje:

  • listići badema

Recept za tortu bijeli Egipat

17:01
Korak 1

Umutite bjelanjke

Za kore bjelanjke umutite s šećerom u čvrsti snijeg pa dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo.

17:05
Korak 2

Pecite

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta. Nemojte odmah vaditi iz pećnice, već ostavite da se hladi u poluotvorenoj pećnici, kako biskvit ne bi omekšao.

17:06
Korak 3

Prerežite

Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi pa ga okomito prerežite na tri kore. Druga opcija je da mjere podijelite na tri dijela i svaku koru pečete posebno.

17:06
Korak 4

Izmiksajte

Za žutu kremu izmiksajte žumanjke pa dodajte šećer i izmiksajte. Zatim dodajte smjesu razmućenu s malo vode i dva decilitra mlijeka.

17:06
Korak 5

Kuhajte

Ostatak mlijeka prokuhajte pa sklonite s vatre, dodajte kremu, dobro promiješajte i ponovo stavite na štednjak. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje. Kada se ova krema ohladi dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu pa sve dobro sjedinite.

17:07
Korak 6

Izmiksajte slatko vrhnje

Za bijelu kremu izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom pa dodajte vrhnje i na kraju lješnjake. Sve dobro promiješajte.

17:07
Korak 7

Premažite

Prvo stavite jednu koru, pa je premažite žutom kremom. Preko nanesite žutu kremu, pa opet koru, pa žutu i bijelu kremu, pa opet koru. Preko namažite žutu pa bijelu kremu.

17:07
Korak 8

Ukrasite

Po vrhu pospite listiće badema.