Iako poznata po imenu bijeli Egipat ili Egipćanka, ova torta ne potječe iz te zemlje, a popularnost je stekla u Rumunjskoj. Recept za ovu raskošnu slasticu s dvije kreme i korama od bjelanjaka proširio se i na područje Balkana i susjednih zemalja pa je tako poznata i kod nas.
Sastojci
Za kore:
- 11 bjelanjaka
- 11 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 11 žlica mljevenih oraha
- 3 žlice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Za žutu kremu:
- 800 ml mlijeka
- 11 žumanjaka
- 9 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g bijele čokolade
- 8 žlica gustina
- 100 g margarina
Za bijelu kremu:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g mljevenih lješnjaka
Za ukrašavanje:
- listići badema
Recept za tortu bijeli Egipat
Umutite bjelanjke
Za kore bjelanjke umutite s šećerom u čvrsti snijeg pa dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo.
Pecite
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta. Nemojte odmah vaditi iz pećnice, već ostavite da se hladi u poluotvorenoj pećnici, kako biskvit ne bi omekšao.
Prerežite
Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi pa ga okomito prerežite na tri kore. Druga opcija je da mjere podijelite na tri dijela i svaku koru pečete posebno.
Izmiksajte
Za žutu kremu izmiksajte žumanjke pa dodajte šećer i izmiksajte. Zatim dodajte smjesu razmućenu s malo vode i dva decilitra mlijeka.
Kuhajte
Ostatak mlijeka prokuhajte pa sklonite s vatre, dodajte kremu, dobro promiješajte i ponovo stavite na štednjak. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje. Kada se ova krema ohladi dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu pa sve dobro sjedinite.
Izmiksajte slatko vrhnje
Za bijelu kremu izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom pa dodajte vrhnje i na kraju lješnjake. Sve dobro promiješajte.
Premažite
Prvo stavite jednu koru, pa je premažite žutom kremom. Preko nanesite žutu kremu, pa opet koru, pa žutu i bijelu kremu, pa opet koru. Preko namažite žutu pa bijelu kremu.
Ukrasite
Po vrhu pospite listiće badema.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice