Recept za tufahije: Tajna najsočnijih jabuka punjenih orasima je u sirupu

Tradicionalan bosanski desert.

Shutterstock

Volite li tradicionalne orijentalne i bosanske slatkiše kao što su tulumbe i hurmašice, sigurno će vam se svidjeti tufahije - jabuke punjene orasima. Jesen je najbolje vrijeme za ovaj desert jer počinje sezona kraljice voća, dok nadjev od oraha i vanilin šećera daje poseban okus blago kiselkastim jabukama.

Kako bi jabuke bile ukusnije, skuhajte ih u sirupu kojim ćete preliti ohlađeno voće.

Recept za tufahije

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 500 ml vode
  • 75 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 40 g mljevenih oraha
  • 4-5 žlica vrućeg mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
Shutterstock 

Priprema:

Jabuke ogulite, izdubite i odstranite sjemenke. Ulijte vodu i šećer u lonac, zatim dodajte jabuke i kuhajte dok voda ne počne ključati, oko 15 minuta. Tada ih izvadite iz vode i vodu ostavite za preljev.

Promiješajte orahe i vanilin šećer i prelijte vrućim mlijekom. Ovom smjesom napunite jabuke te ih prelijte sirupom (voda sa šećerom u kojoj su se kuhale jabuke). Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i prelijte preko jabuka.

 Izvor: StvarUkusa