Tradicionalni turski i bosanski kolači mnogima su omiljeni te vam zato danas donosimo recept za hurmašice.
Hurmašice su sočne i ukusne, mogu se ukrasiti mljevenim kokosom ili cijelim orasima, a pripremaju se vrlo brzo i jednostavno.
Sastojci:
1 žumanjak
120 g maslaca
180-200 g brašna
1 žlica šećera
1 žlica kiselog vrhnja
prstohvat sode bikarbone
orasi
Za sirup:
1 limun
700 g šećera
500 ml vode
2 vanilin šećera
Priprema:
Umutite žumanjke, maslac, šećer i vrhnje te dodajte brašno pa zamijesite tijesto i ostavite na hladnom oko 30 minuta. Radite kuglice veličine oraha, pritisnite na oštri dio ribeža i tako oblikovane posložite na podmazan pleh. U sredinu možete utisnuti polovicu jezgre oraha. Pecite na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne dobiju boju.
Za preljev prokuhajte šećer, vanilin šećer i vodu te dodajte iscijeđen limun. Vrućim sirupom prelijte pečene hurmašice.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice