Nekada su se često pripremale slastice od jednostavnih sastojaka koje je imalo svako kućanstvo, kao što su brašno i jaja. Voće iz voćnjaka se iskorištavalo do kraja, od kolača, pita, štrudli do džemova i marmelada.

Jedan od starinskih slatkiša su i jabuke u šlafroku, pripremaju se jednostavno od jeftinih sastojaka, a svatko ih može napraviti.

Trebate biti pažljivi pri prženju jer lako mogu zagorjeti. 

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • Cimet
  • Šećer u prahu

Priprema:

Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i brašno. Smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke. Pustite neka smjesa malo odstoji, a za to vrijeme ogulite i očistite jabuke. Izdubite im sredinu i narežite ih na kolutove debljine 5 mm.

U tavici zagrijte veću količinu ulja. Jabuke najprije umočite u pripremljenu smjesu pa ih uronite u zagrijano ulje. Pržite ih s obje strane dok ne poprime zlaćanu boju. Jabuke izvadite iz ulja i spustite ih na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospite ih smjesom cimeta i šećera u prahu.