Tradicionalna međimurska gibanica s gotovim korama

Zanimljiv spoj okusa svježeg sira, kiselih jabuka, slatkog maka te oraha. Tradicionalno se priprema s domaćim, ručno rađenim korama, a jednostavnije i brže je s gotovim, kupovnim korama za savijače.

Shutterstock

Međimurska gibanica je starinska pita od vučenog tijesta s četiri nadjeva koja se tradicionalno priprema u Međimurju. Zanimljiv je spoj okusa svježeg sira, kiselih jabuka, slatkog maka te oraha. Tradicionalno se priprema s domaćim, ručno rađenim korama, a jednostavnije i brže je s gotovim, kupovnim korama za savijače.

Inače, vrlo sličan kolač je prekmurska gibanica iz susjedne Slovenije, koja se priprema od istih sastojaka, ali je viša, s više slojeva, jer se svaki nadjev stavlja dva puta.

Sastojci:

  • kore za savijače
  • 400 g jabuke
  • 400 g svježi sir
  • 80 g mak
  • 80 g mljeveni orasi
  • 200 ml kiselo vrhnje
  • 1 jaje
  • 30 ml biljno ulje ili maslac
  • 100 g šećer
  • 10 g mljeveni cimet
  • pola limuna
  • vanilin šećer
Shutterstock 

Priprema:

Jabuke operite i naribajte, dodati šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i promiješajte. U sir dodajte šećer i limunovu koricu, promiješajte. U mak i orahe dodajte šećer i vanilin šećer.

Umutite kiselo vrhnje s jajem.

Pleh namažite s maslacem, stavite sloj vučenog tijesta, premažite uljem i stavite drugi red tijesta. Stavite nadjev od oraha. Stavite red tijesta, premažite uljem, zatim stavite nadjev od sira, premažite vrhnjem i opet stavite red tijesta i premažite uljem. Zatim ide nadjev od maka, sloj tijesta, premazan uljem, preliven kiselim vrhnjem i drugi sloj tijesta. Na kraju je ide nadjev od jabuka, sloj tijesta i sve premažite kiselim vrhnjem.

Pecite 45 minuta na 165 stupnjeva. Pečenu gibanicu ostavite da se do pola ohladi, po želji pospite šećerom.