Međimurska gibanica je starinska pita od vučenog tijesta s četiri nadjeva koja se tradicionalno priprema u Međimurju. Zanimljiv je spoj okusa svježeg sira, kiselih jabuka, slatkog maka te oraha. Tradicionalno se priprema s domaćim, ručno rađenim korama, a jednostavnije i brže je s gotovim, kupovnim korama za savijače.
Inače, vrlo sličan kolač je prekmurska gibanica iz susjedne Slovenije, koja se priprema od istih sastojaka, ali je viša, s više slojeva, jer se svaki nadjev stavlja dva puta.
Sastojci:
- kore za savijače
- 400 g jabuke
- 400 g svježi sir
- 80 g mak
- 80 g mljeveni orasi
- 200 ml kiselo vrhnje
- 1 jaje
- 30 ml biljno ulje ili maslac
- 100 g šećer
- 10 g mljeveni cimet
- pola limuna
- vanilin šećer
Priprema:
Jabuke operite i naribajte, dodati šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i promiješajte. U sir dodajte šećer i limunovu koricu, promiješajte. U mak i orahe dodajte šećer i vanilin šećer.
Umutite kiselo vrhnje s jajem.
Pleh namažite s maslacem, stavite sloj vučenog tijesta, premažite uljem i stavite drugi red tijesta. Stavite nadjev od oraha. Stavite red tijesta, premažite uljem, zatim stavite nadjev od sira, premažite vrhnjem i opet stavite red tijesta i premažite uljem. Zatim ide nadjev od maka, sloj tijesta, premazan uljem, preliven kiselim vrhnjem i drugi sloj tijesta. Na kraju je ide nadjev od jabuka, sloj tijesta i sve premažite kiselim vrhnjem.
Pecite 45 minuta na 165 stupnjeva. Pečenu gibanicu ostavite da se do pola ohladi, po želji pospite šećerom.