U prošlosti su blagdani, ali i sve velike svečanosti bile nezamislive bez kolača od dizanog tijesta. U kontinentalnoj Hrvatskoj zovu se bidra, a najpoznatije su orehnjača i makovnjača. 

Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.

Sastojci

500 g brašna

150 g šećera

kvasac

2 jaja

400 ml mlijeka

100 ml ulja

1 vanilin šećer

Nadjev:

500 g mljeveni orasi

100 ml mlijeka

150 g šećera

1 vanilin šećer

ribana kora limuna

rum

Recept za makovnjaču i orehnjaču

11:40
Korak 1

Izmrvite kvasac

Izmrvite kvasac u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10-ak minuta.

11:43
Korak 2

Zamijesite tijesto

U brašno dodajte jaje, mlijeko, ulje i kvasac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže dva sata. 

11:51
Korak 3

Pripremite nadjev

Mljevene orahe ili mak poparite vrućim mlijekom i dodajte rum, vnailin šećer, naribanu koricu limuna. Promiješajte i ostavite da se ohladi. 

Starinski recept za makovnjaču i orehnjaču
Shutterstock 

11:52
Korak 4

Razvaljajte tijesto

Premijesite tijesto i razvaljajte na debljinu 1 cm, premažite nadjevom i zarolajte u štrudlu. Premažite jajem. Ostavite da se diže još sat vremena.

11:53
Korak 5

Pecite

Pecite na na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Posljednjih 15 minuta pokrijte folijom kako ne bi previše potamnile.