U prošlosti su blagdani, ali i sve velike svečanosti bile nezamislive bez kolača od dizanog tijesta. U kontinentalnoj Hrvatskoj zovu se bidra, a najpoznatije su orehnjača i makovnjača.
Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.
Sastojci
500 g brašna
150 g šećera
kvasac
2 jaja
400 ml mlijeka
100 ml ulja
1 vanilin šećer
Nadjev:
500 g mljeveni orasi
100 ml mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
ribana kora limuna
rum
Recept za makovnjaču i orehnjaču
Izmrvite kvasac
Izmrvite kvasac u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10-ak minuta.
Zamijesite tijesto
U brašno dodajte jaje, mlijeko, ulje i kvasac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže dva sata.
Pripremite nadjev
Mljevene orahe ili mak poparite vrućim mlijekom i dodajte rum, vnailin šećer, naribanu koricu limuna. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
Razvaljajte tijesto
Premijesite tijesto i razvaljajte na debljinu 1 cm, premažite nadjevom i zarolajte u štrudlu. Premažite jajem. Ostavite da se diže još sat vremena.
Pecite
Pecite na na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Posljednjih 15 minuta pokrijte folijom kako ne bi previše potamnile.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice