Donald Trump ponovno je izabran za američkog predsjednika. 78-godišnjak drugi puta ulazi u Bijelu kuću, a njegova omiljena hrana tipično je američka. Obožava fast food, veliki je ljubitelj McDonaldsa, a početkom ove godine u jednom restoranu omiljenog lanca pržio je krumpiriće i prodavao brzu hranu iznenađenim gostima. 

Papa Franjo upitao Prvu damu za slovenski specijalitet

A jedna zanimljivost dogodila se 2017. kad je američki predsjednik u svom prvom mandatu bio kod Pape Franje sa suprugom Melanijom. Papa je Prvu damu, rođenu u Sloveniji, upitao čime hrani supruga, je li poticom (slovenska rolada od dizanog tijesta s orasima slična našoj orehnjači). Papa Franjo ljubitelj je pizze, ali i slovenskog specijaliteta. 

Prva dama očito nije odmah shvatila da se radi o tradicionalnom slovenskom jelu, a novinari su pretpostavili da je rekao "pizza".

Recept za slovensku verziju orehnjače - poticu, donosimo s portala Okusi.eu.

Recept za poticu (slovensku orehnjaču)

Sastojci:

Za tijesto:

  • 60 dag brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 4 žumanjka
  • 45 dag šećera
  • 1 žlica ruma
  • 3 dl toplog (ne vrućeg!) mlijeka
  • 5 dag masla
  • 4 dag svježeg kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • kora jednog limuna

Za nadjev:

  • 60 dag mljevenih oraha
  • 15 dag šećera
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • snijeg od 3 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 bjelanjak
  • maslo za mazanje pekača

Priprema:

  • Svježi kvasac s malo šećera rastopite u malo mlijeka i pustite da se digne.
    U brašno dodati sol, maslo, cimet, koricu limuna, šećer, vanilin šećer i promiješati. U suhe sastojke dodati žumanjak, mlijeko i kvasac. Sve dobro umijesiti u glatko, mekano tijesto.
  • Tijesto lagano pobrašniti, staviti u vrlo duboku postudu i pustiti da se diže približno 2 sata. Pola sata prije isteka vremena za dizanje tijesta pripremiti nadjev.
  • Nadjev: Napraviti čvrst snijeg od 3 bjelanjka. Sve suhe sastojke izmješati u visokoj posudi. Dodamo mlijeko i rum i promiješati. Na kraju pažljivo umješati i snijeg od bjelanjaka. Kad je nadjev spreman, istresti tijesto na pobrašnjen stolnjak i razvaljati od 0,5 do 1 cm debljine pa premazati pripremljenim nadjevom. Zamotati u roladu.
  • Položiti u namaščen pekač i premazati preostalim bjelanjkom. Na više mjesta štrucu zarezati nožem.
  • Poticu peći u pećnici predhodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Čim potica dobije zlatnu boju, smanjiti temperaturu pečenja na 160 stupnjeva. Poticu peći od 60 do 90 minuta.
  • Pečenu poticu ohladiti u pekaču, a zatim je preseliti na dasku na kojoj ćete ju rezati.
Što voli jesti Donald Trump i recept za slovensku poticu s orasima
Shutterstock 

Omiljeno jelo Donalda Trumpa, kako piše New York Times, dobro su prženi odresci. Kako prenosi Associated Press, američki predsjednik voli ih jesti s kečapom. Obožava jesti i mesnu štrucu, a u TV showu slavne kuharice Marthe Stewart pripremao je sendvič od ovog jela.