Tzv. coffee cake, u prijevodu "kolač od kave" je popularan američki desert. Nastao je iz drugih slatkih biskvita iz Beča, a u 17. stoljeću se vjeruje da su Sjeverni/Srednji Europljani došli na ideju jesti slatke kolače dok piju kavu.
Unatoč svom nazivu, kolač od kave obično ne sadrži kavu. Umjesto toga, to je slatki, često začinjeni kolač koji savršeno paše uz šalicu kave. Dostupan je u raznim okusima, od klasičnog s cimetom do kombinacija s kremom, jabukama, orasima...
Pripremite ovaj sočan i lagan kolač s cimetom koji se jede uz kavu, a recept vam donosimo s YouTube kanala Inspired Taste.
Američki kolač od kave s cimetom
Sastojci:
- 170 g maslaca, sobne temperature
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 veliki žumanjak, sobne temperature
- 290 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice fine morske soli
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog šećera
- 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
- 3/4 žličice ekstrakta badema
- 280 g kiselog vrhnja
Za prhko tijesto:
- 115 g maslaca, otopljenog
- 1 žlica meda
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice fine morske soli
- 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 65 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 170 g brašna
- 70 g nasjeckanih oraha
Za preljev:
- 30 g maslaca
- 1 žlica meda
- 55 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
- prstohvat fine morske soli
Priprema:
Centrirajte rešetku u pećnici i zagrijte je na 176°C. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i premazati uljem. U srednjoj zdjeli prosijte ili pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U velikoj zdjeli mikserom velikom brzinom tucite 12 žlica maslaca sobne temperature, smeđi šećer i bijeli šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto, 2 do 3 minute.
Istucite jaja, jedno po jedno, zatim dodajte žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema. Mikserom na maloj brzini dodajte jednu trećinu mješavine brašna u tijesto. Kad se sjedini, dodajte još jednu trećinu i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte kiselo vrhnje i miješajte mikserom dok smjesa ne postane glatka, a zatim dodajte preostalo brašno u smjesu i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Završite miješanje lopaticom kako biste bili sigurni da je tijesto potpuno izmiješano.
Napravite preljev od mrvica miješajući otopljeni maslac s medom, cimetom, muškatnim oraščićem i soli u srednjoj zdjeli dok se dobro ne sjedini. Dodajte smeđi šećer, bijeli šećer i brašno. Mijesite dok se ne formira mekano tijesto. Umiješajte orahe. Otprilike polovicu tijesta za tortu rasporedite u pripremljeni kalup. U redu je ako se tijesto ne razvuče u svaki kut. Polovicom mrvica pospite tijesto. Preostalo tijesto rasporedite preko mrvica u ravnomjernom sloju. Završite s preostalim mrvicama na vrhu. Kolač pecite 40 do 50 minuta.
Ohladite ga u kalupu 10 minuta, zatim ga prebacite na rešetku i potpuno ohladite. Otopite maslac u maloj posudi, a zatim umiješajte javorov sirup. Umutiti šećer u prahu, mlijeko i sol. Smjesa bi trebala imati konzistenciju gustog sirupa. Ako je prerijetko dodajte još malo šećera u prahu. Ako je pregusto dodajte još malo mlijeka. Prelijte glazuru preko kolača, zatim ostavite 5 minuta ili dok se malo ne stegne.
Postupak pripreme pogledajte u videu: