Mramorni kolač jednostavan je dvobojni biskvit od čokolade i vanilije, a priprema je toliko jednostavna da ga svatko može napraviti. 5 kolača koje svatko može pripremiti
Želite li da izgleda privlačnije, napravite ga u zebrastoj verziji.
Sastojci:
- 60 g tamne čokolade
- 200 g brašna
- 1 ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 75 g maslaca, omekšalog
- 130 g šećera
- 80 ml ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja, sobne temperature
- 160 ml mlijeka
Priprema:
Namastite i obložite dno okruglog kalupa za tortu. Čokoladu otopite na pari. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
U drugu zdjelu dodajte maslac, šećer i ulje. Tucite dok se dobro ne sjedini i postane kremasto. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i jaja, dodajući 1 jaje odjednom. Nakon svakog dodavanja dobro promiješajte. Na kraju uz miješanje ulijte mlijeko.
Dodajte smjesu prosijanog brašna u 2 dodavanja, miješajući da se sjedini nakon svakog dodavanja. Odvojite pola tijesta u drugu zdjelu. U jednu smjesu dodajte prethodno otopljenu čokoladu i odmah umutite da se sve sjedini.
Žlicom stavite žlicu tijesta od vanilije u sredinu pripremljene posude. Zatim stavite 1 žlicu čokoladnog tijesta u sredinu vanilin tijesta. Ponavljajte dok ne završite. Lagano pomičite posudu kako bi se tijesto sleglo.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160ºC 50 minuta. Izvadite iz pećnice i potpuno ohladite na rešetki prije rezanja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice