Blagdanska orehnjača po receptu Tomislava Špičeka

Kolači od dizanog tijesta nezaobilazni su na blagdanskom stolu, a naš poznati kuhar otkrio je svoj recept.

Story/Shutterstock

Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su bili jako cijenjeni u našim krajevima. Pripremali su se za sve velike svečanosti, a posebno za blagdane. Najpoznatije su orehnjača ili orahnjača te makovnjača, odnosno bidra u Međimurju i Hrvatskom Zagorju.

Chef Tomislav Špiček, koji je široj javnosti postao poznat kao sudac iz TV showa Tri, Dva, Jedan - Kuhaj! prije nekoliko godina za RTL otkrio je svoj recept za ovaj tradicionalni kolač.

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 kg brašna za dizano tijesto
  • 10 dag šećera
  • 100 g maslaca
  • 1/2 kocke kvasca
  • 2 žumanjka
  • 1 dl mlijeka

Šećer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom ili moderniji mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat.

Shutterstock 

Nadjev:

  • 40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
  • 20 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
  • 2 bjelanjka
  • 5 cl likera od oraha
  • naribana korica limuna

Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka.

Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašćen pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orahnjaču peći 45 minuta.

Izvor: RTL