Blagdani su nezamislivi bez kolača, a za Božić se priprema najviše vrsta slastica, od sitnih i suhih kolača i keksića, preko tradicionalnih kolača od dizanog tijesta, kuglofa, kuglica bez pečenja pa sve do kremastih i raskošnih torti i slastica.
U anketi smo vas pitali bez kojih kolača ne možete zamisliti Božić, a na samom vrhu ljestvice našli su se sitni kolači, ali i najpoznatiji kolači od dizanog tijesta u našim krajevima. Svoj glas dalo je više od 4400 čitatelja.
Top 5 kolača bez kojih nema Božića
- Linzeri
- Vanilin kiflice
- Makovnjača i orehnjača
- Medenjaci
- Šape
Blagdanski keksići, suhi i sitni kolači počinju se pripremati i mjesec dana prije Božića, jer za razliku od kremastih kolača i kolača od dizanog tijesta mogu stajati puno duže, ako se čuvaju u zatvorenim kutijama pa nije čudno što su najpopularniji kod naših čitatelja. No makovnjača i orehnjača imaju posebno mjesto na blagdanskim stolovima i nezaobilazni su, posebno ju sjevero-zapadnim dijelovima Hrvatske.
1. Linzeri
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca ili margarina
- 50 g šećera u prahu
- džem ili pekmez (marelica, šljiva...okus po želji)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U prosijano brašno dodajte maslac ili margarin sobne temperature. Dodajte šećer i zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte na debljinu koju želite i modlicama radite oblike koje želite, zvjezdice, srca, boriće... Pecite na 160 stupnjeva oko 10 minuta ovisno o pećnici.
Kad se ohlade na donji dio namažite pekmez i spojite s gornjim dijelom, možete ih posuti šećerom u prahu. Čuvajte u metalnoj kutiji.
2. Vanilin kiflice
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 230 g maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 100 g mljevenih oraha (možete koristiti i lješnjake ili bademe)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 80 g šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.
Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.
3. Makovnjača i orehnjača
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje + 2 žumanjka
- 150 ml mlakog mlijeka
- 80 g šećera
- 50 g maslaca
- Prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 300 g maka (ili oraha)
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml vrućeg mlijeka
- 2 žlice ruma
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči.
Za to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga zalijte vrućim mlijekom i rumom. Tijesto razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom i zarolajte. Prebacite u namašćeni kalup za kruh, pokrijte krpom i pustite da se diže još pola sata. Prije pečenja ga premažite žumanjkom pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 50 minuta. Ako primijetite da je makovnjača prerano počela poprimati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Pričekajte da se u potpunosti ohladi prije rezanja.
4. Medenjaci
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g meda
- 1 jaje
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
Priprema:
Maslac rastopite, dodajte jaje, med i izmiksajte. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i izmiksajte. Napravite kuglu od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata do sat vremena. Nakon toga rukama napravite kuglice ili ih kalupima oblikujte po želji.
Poredajte ih u lim obložen papirom za pečenje. Kuglicu pritisnite palcem, a na njih možete staviti i pola oraha, badema ili lješnjaka. Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta. Pečene po želji možete posuti šećerom u prahu.
5. Šape
Sastojci:
- 200 g masti
- 2 jaja
- 150-200 g šećera
- 400-500 g brašna
- 200 g mljeveni orasi
- vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umutite mast sa šećerom, dodajte jaja, vanilin šećer i opet dobro izmiksajte. Dodajte brašno i zamijesite tijesto. Kalupe za pečenje namažite uljem ili mašću i pospite brašnom. U svaki kalup utisnite tijesto i stavite ih u tepsiju i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene uvaljajte u šećer u prahu.