Iako su kod nas tradicionalni sitni kolačići i keksi medenjaci, paprenjaci, linzeri, vanilin kiflice, iz američkih filmova svima su nam poznati prekrasni gingerbread keksići. Ove medene kolačiće s okusom đumbira možete ukrašavati, a od njih se može napraviti i kućica. Amerikanci ponekad kite božićno drvce njima jer izgledaju jako dekorativno, a mogu dugo stajati.

Recept za gingerbread keksiće

Sastojci:

1 jaje

750 g brašna

230 ml melase (med ili ječmeni slad)

220 g smeđeg šećera

200 g maslaca

120 ml vode

1 prašak za pecivo

1 žličica mljevenog đumbira

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića

¼ žličice mljevenog karanfilića

nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Za ukrašavanje:

2 bjelanjka

250 g šećera u prahu

sok od pola limuna

jestive boje

shutterstock_229350637.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. Izmiksajte maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i par kapi vanilije. Polako dodajte mješavinu brašna i zamijesite tijesto.

Tijesto podijelite na tri dijela i svaki posebno zamotajte u foliju. Ostavite u hladnjaku tri sata (može i duže).

Dasku pobrašnite i razvaljajte tijesto. Izrežite željene oblike i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Napomena: Tijesto, valjak i valjak obavezno pospite brašnom da se tijesto ne lijepi!

Pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Pazite da ih ne prepečete jer su mekaniji ukusniji.

Dobro ih ohladite prije ukrašavanja.

Bjelanjke dobro istucite, umiješajte šećer u prahu i limunov sok. Smjesu podijelite i svakom dijelu dodajte boju po želji. Stavite ih u različite vrećice, izrežite rupu i ukrasite dobro ohlađene kolačiće. Za ukrašavanje možete koristiti razne jestive ukrase. Ostavite ih da odstoje preko noći.

 Izvor: StvarUkusa