Mađarica je jedan od najpopularnijih kolača u našim krajevima i iako bi se po imenu reklo da potječe iz susjedne Mađarske, zapravo ova pita uopće nije mađarska slastica. Doduše, slična jemađarskoj tradicionalnoj torti Doboš koja u presjeku izgleda poput mađarice, ali pita mađarica kakvu znamo nastala je u kontinentalnoj Hrvatskoj. Mađarica je kolač s tankim korama i između njih stavlja se krema od čokolade, a čak postoje rasprave oko toga koliko kora ide u ovu pitu.
Doboš torta kao i žarbo kocke imaju tanke kore i tamnu kremu, ali Doboš torta s karamelom i čokoladom, dok žarbo kocke imaju orahe i džem.
Kao i svi tradicionalni i starinski kolači, i za nju postoji bezbroj recepata jer prenose se generacijama i svatko ima neki svoj trik. No ovaj kolač ne mora biti kompliciran za pripremu jer jednako je dobar i s kupovnim korama. Donosimo vam recept s gotovim korama s kojima će priprema biti puno brža, a toliko jednostavna da će ga moći napraviti i početnici u kuhinji.
Recept za mađaricu s gotovim korama
Sastojci:
- 1 pakiranje gotovih kora
- 750 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- rum po želji
- 230 g čokolade za kuhanje
- 40 g kakao praha
- 50 g gustina
- 125 g margarina
- 3 žlice ulja
Priprema:
Čokoladu i mlijeko prokuhajte. Šećer, kakao, šećer i vanilin šećer pomiješajte i pomiješajte s prokuhanim mlijekom. Ostavite da se malo prohladi pa dodajte rum i margarin.
Ovom kremom namažite kore, ostavite da se stegne u hladnjaku pola sata, a zatim cijeli kolač prelijte čokoladom otopljenom s uljem i ponovno ostavite da se dobro ohladi prije rezanja.