Sočan kuglof s grožđicama - za posebne prilike

Izaberite najdraži kalup za kuglof, pomiješajte sastojke, stavite u pećnicu i pripremite mirisni kuglof.

Shutterstock

Zaboravit ćete na makovnjače i orahnjače čim probate ovaj sočan kuglof s grožđicama! U nastavku vam donosimo osnovni recept, ali preporučujemo da dodajte koricu i sok naranče, a po želji i komadiće arancina. Imajte na umu da će se dobro uklopiti i nasjeckani orasi i malo ruma.

Poslužite uz šalicu voćnog čaja ili kuhano vino!

Kuglof s grožđicama

Sastojci:
2 jaja
150 g šećera
230 ml mlijeka
100 ml ulja
300 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera
200 g grožđica

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja i šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte sa špatulom.
Ulijte smjesu u kalup, stavite u pećnicu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje, otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 15 minuta, oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.