Ako niste raspoloženi za klasični lava cake od tamne čokolade, za vas imamo nešto laganiju verziju popularne slastice. Za samo pola sata pripremite odličan lava cake od bijele čokolade i limuna. Popis sastojaka je kratak i pristupačan, a trebat će vam još samo male keramičke posudice. Ako vam nisu pri ruci, poslužit će i kalupi za muffine.
Topli lava cake poslužite s bobičastim voćem i kuglicom sladoleda.
Recept za lava cake od bijele čokolade i limuna
Sastojci:
230 g bijele čokolade
120 g maslaca
180 g šećera u prahu
3 cijela jaja + 3 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice limunovog soka
2 žlice korice limuna
60 g glatkog brašna
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i lagano nauljite kalup za muffine ili keramičke posudice. Čokoladu natrgajte na kockice pa s maslacem, u kraćim intervalima, otopite u mikrovalnoj pećnici.
Otopljenoj čokoladi dodajte šećer u prahu, jaja, žumanjke, ekstrakt vanilije te limunov sok i koricu. Miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Pomoću špatule lagano umiješajte brašno i sol. Miješajte kratko, tek toliko da se brašno sjedini s ostalim sastojcima.
Ulijte smjesu u pripremljene kalupe ili keramičke posudice te stavite u pećnicu. Pecite 15 do 17 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohlade, pet minuta. Lagano nožem obrubite kolač, poklopite limom za pečenje (ili tanjurom) te okrenite. Kolačići bi sami trebali ispasti van. Servirajte na male tanjuriće, pospite po želji šećerom u prahu i poslužite.