Pão de ló je jednostavni portugalski biskvitni kolač za koji je potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka. Možda najpoznatiji kolač u Portugalu, potječe iz 15.-16. stoljeća. Pripremao se u ženskim samostanima i kao svi portugalski kolači, bio je bogat jajima.
Ovaj recept navodno je nastao greškom kad su časne sestre, tijekom posjeta kralja samostanu, prerano izvadile biskvit iz pećnice. Nasreću, svima se svidio sočan biskvit, što ga je učinilo uspješnim i dijelom tradicionalne portugalske kuhinje.
Recept za Pão de Ló prvi su portugalski moreplovci odnijeli u Japan u 16. stoljeću. Budući da se u to vrijeme zvao i Pão de Castela, Japanci su usvojili recept i nazvali ga Kasutera, jedan od tipičnih kolača u Japanu.
Recept za portugalski pao de lo
Sastojci:
1 jaje
3 žumanjka
20 g šećera
20 g meda
25 g brašna
Priprema:
Jaja, žumanjke, šećer i med izmiksajte u gustu, blijedu smjesu bez grudica. U smjesu lagano umiješajte brašno. Izlijte u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva, ali vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Ako želite da kolač bude mekan u sredini, dovoljno je 12-13 minuta pečenja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice