Panna cotta izgleda veličanstveno i dekadentno, ali je zapravo riječ o vrlo jednostavnoj slastici od samo nekoliko dostupnih sastojaka. Baza su slatko vrhnje, želatina i šećer, a u ovom receptu smo upotrijebili i mlaćenicu. Mlaćenicu možete pronaći u mljekarama ili većim supermarketima, a uz nju će tekstura biti još kremastija, a okus puniji.
Naravno, pridodali smo i jednostavan umak od borovnica, zbog kojeg će desert izgledati kao iz vrhunske slastičarnice. Uživajte!
Panna cotta s borovnicama
Sastojci za panna cottu:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 70 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 listića želatine
- 300 ml mlaćenice
- 100 g borovnica
Sastojci za umak:
- 100 g šećera
- 100 g borovnica
- 1 zvjezdasti anis
yulia-khlebnikova-FCXF1l8Ww4s-unsplash
Priprema:
- U malo hladne vode namoči želatinu.
- Na vatri zagrij slatko vrhnje i šećer do vrenja pa makni s vatre.
- Ocijedite i umiješajte želatinu, a zatim i mlaćenicu.
- Pripremite pet posudica pa u svaku stavite 20 g borovnica. Prelijte ih pripremljenom smjesom, pokrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Na dan serviranja napravite umak. Najprije pomiješajte šećer s 50 ml vode i zvjezdastim anisom. Pričekajte da se šećer otopi i da se smjesa zgusne.
- Maknite s vatre i umiješajte borovnice pa ostavite sa strane kako bi se umak u potpunosti ohladilo. Borovnice će omekšati i umak će se zgusnuti tijekom hlađenja.
- Panna cottu poslužite u posudicama ili ih izvadite na tanjur. Obavezno dodajte malo umaka od borovnica!