Prave američke palačinke i vafle je gotovo nemoguće pripremiti bez jedinstvenog, ali pristupačnog sastojka - mlaćenice ili buttermilka. Riječ je zapravo o produktu koji preostaje nakon izrade maslaca. Nutritivno je bogata, dobra za probavu, ali znatno pridonosi i prozračnosti tijesta te ublažava okuse. U posljednje je vrijeme mlaćenica dostupna u većim supermarketima, specijaliziranim trgovinama i mljekarama. No, ako se neobjašnjiva želja za slatkim javi u nezgodnom trenutku, i odlazak u trgovinu nije opcija, pripremite funkcionalnu zamjenu od samo dva sastojka.
Mlaćenicu možete zamijeniti mješavinom mlijeka i limunovog soka ili pak bijelog octa. Na 200 ml mlijeka dovoljna je jedna žlica odabrane kiseline. Promiješajte i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta, a potom iskoristite u receptu baš kao što biste i mlaćenicu. U slučaju da ne konzumirate kravlje mlijeko, možete upotrijebiti bademovo, kokosovo ili sojino.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice