Ako pripremate večeru u sljedovima, a nemate puno iskustva sa slasticama, panna cotta je odličan izbor za vas. Sama priprema traje 10-ak minuta, popis sastojaka je kratak i male su šanse da ćete zeznuti u koracima. Imajte na umu da je količina dostatna za četiri serviranja pa, po potrebi, poduplajte sastojke.

Panna cottu možete poslužiti s tučenim vrhnjem, naribanom čokoladom, svježim voćem, tostiranim orašastim plodovima… Prepustite se mašti i uživajte u desertu!

Panna cotta od čokolade

Sastojci:

200 g tamne čokolade
100 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
10 g želatine u listićima
Prstohvat soli

Priprema:

Listiće želatine potopite u hladnoj vodi, prema uputstvima na pakiranju. Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje sa šećerom i malo soli na srednje jakoj vatri. Kad proključa, maknite s vatre pa umiješajte želatinu.
Vratite na laganu vatru i miješajte sve dok se želatina ne rastopi. Zatim maknite s vatre i umiješajte sitno nasjeckanu čokoladu. Glatku smjesu prelijte u keramičke posudice ili staklene čaše pa pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu. Potom pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak.