Pileći paprikaš jedno je od jela koja su naše mame, bake i prabake pripremale gotovo svakog tjedna. Kad želite ukusan i hranjiv obrok, isprobajte pileći paprikaš s noklicama kakav su radile naše bake.
Recept za pileći paprikaš
Sastojci:
- 4 batka i karabataka (oko 1 kg pilećeg mesa s kostima)
- 3-4 male glavice luka
- 4-5 manjih mrkvi
- 2 žlice brašna
- 2 žlice crvene paprike
- sol
- 3 jaja
Priprema:
Odvojite batak i karabatak, pa u većem loncu na malo ulja i vode pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Na početku dinstanja dodajte malo soli koja će pomoći luku da pusti vodu.
Na luk stavite meso i nastavite pirjati na srednjoj vatri dok meso ne pusti sok, 10-15 minuta.
Meso i luk prelijte s dvije žlice brašna i crvenom paprikom, miješajte da ne zagori. Zalijte vodom da sve prekrije, dodajte očišćenu mrkvu, pojačajte vatru. Kad zavri, smanjite vatru i kuhajte dok meso ne postane mekano. Probajte tekućinu, po potrebi dodajte sol i papar i dolijevajte vodu kad ispari, ovisno koliko safta želite.
Zatim razbijte 3 jaja, izmjerite koliko grama imaju pa dodajte toliko brašna. Vilicom umutite jaja i dodajte brašno. Trebali biste dobiti srednje mekano tijesto koje se rasteže kao guma za žvakanje. Dobro je da odstoji oko 15 minuta. Komade tijesta žlicom ubacujte u kuhani paprikaš, a noklice će brzo isplivati na površinu. Kuhajte još 5-10 minuta pa ugasite i ostavite paprikaš poklopljen.