Tradicionalna jela vraćaju nas u djetinjstvo i podsjećaju na dom. Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na žlicu u našem podneblju, a tradicionalno potječe iz Mađarske, čiji se recept smatra jednim od najboljih. 

Donosimo vam recept za poznati mađarski gulaš koji će obožavati cijela obitelj, a odličan je izbor i kad želite zadiviti goste. Možete ga poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili palentu.

Recept za mađarski gulaš

Sastojci:

  • 1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
  • 700 g luka
  • 2 mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • lovorov list po želji
  • 1 žlica pirea od rajčice (passata)
  • ulje, sol, papar, suhi začini


Priprema:

Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje.

Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.

Nakon 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje.

Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri.

Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov. Dobar tek!