Kad poželite laganiji obrok, rižoto s povrćem je dobar izbor, a pogotovo s pristupačnom i zdravom namirnicom koja je trenutno vladarica sezone - tikvica. Najbolje od svega je što je gotov za pola sata, a preukusan.
Recept za rižoto od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice
- 320 g riže
- 1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 80 ml ulja
- 65 ml suhog bijelog vina
- 30 g parmezana
- 3 žlice maslaca
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar
Priprema:
U tavi zagrijte dvije žlice ulja. Dodajte narezane tikvice i pecite ih dvije do tri minute dok ne porumene. Ostavite ih sa strane.
U tavu stavite sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute pa ga izvadite i stavite sa strane s tikvicama.
Zagrijte temeljac u loncu.
U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i ostavite kuhati oko minutu. Ulijte vino i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije.
Kad vino ispari smanjite temperaturu na najnižu i dodajte trećinu pripremljenog temeljca. Promiješajte.
Kad riža "upije" sav temeljac dodajte drugu trećinu. Promiješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac i dok riža ne bude kuhana al dente. Za kuhanje će vam trebati oko 20 minuta.
Maknite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, tikvice i češnjak. Posolite i popaprite po želji. Promiješajte i poslužite uz salatu.