Jela s tikvicama krasi jednostavno se pripremaju, a krasi ih odličan okus. Ako vam je ponestalo ideja i inspiracije za kuhanje, u nastavku donosimo 5 recepata u kojima ćete uživati.
1. Juha od tikvica
Sastojci:
600 g tikvica
300 g krumpira
80 g luka
1-2 češnja češnjaka
100 ml vrhnja za kuhanje
1,5 l vode
2-3 žlice limunova soka
1 žlica Vegete
2 žlice maslaca
Priprema:
Maslac zagrijte, a zatim popecite nasjeckani luk. Nakon toga dodajte narezane tikvice i sve kratko propirjajte.
Dodajte i narezani krumpir, 1 l vode, vegetu i sve kuhajte oko 20 minuta. Na samom kraju dodajte protisnuti češnjak.
Kuhano povrće usitnite, dodajte ostatak vode, vrhnje i limunov sok, a zatim sve zajedno kratko prokuhajte.
Sastojci:
350 g špageta
1luk (100 g)
6 malih tikvica
1 češanj češnjaka
4 žlice maslinova ulja
1 žličica vegete
sok 1 limuna
sol
sir ribanac za posluživanje
Priprema:
Špagete stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu, a za to vrijeme narežite luk na ploške i tikvice na tanke ploškice.
Na zagrijano ulje u tavi popecite luk da postane staklast. Dodajte tikvice i sve zajedno popecite uz miješanje, a zatim dodajte protisnuti češnjak, limunov sok i vegetu. Umiješajte skuhane i ocijeđene špagete. Jelo maknite s vatre i poslužite posuto listićima sira.
3. Musaka s tikvicama
Sastojci:
300 g mljevenog mesa,
4 jaja,
1 glavica luka,
4 češnja češnjaka,
2 tikvice,
sol
papar,
ulje,
paprika u prahu,
4-5 kašika brašna,
100 g krušnih mrvica,
2 mrkve,
1 kiselo vrhnje,
malo sira
Priprema:
Na ulju popržiti nasjeckani luk, zatim nasjeckanu mrkvu, pa dodati mljeveno meso i dobro ga popržiti te dodati sol, papriku, papar i nasjeckani češnjak. Tikvice ogulite i narežite na tanke kolutiće te posolite pa ostavite da odstoje oko 30 minuta. Procijedite tikvice. Umutiti 2 jaja. Pleh namazati uljem.
Svaki krug tikvice umočiti u brašno, jaja i prezle i redati na dno pleha. Na to stavljati nekoliko žlica poprženog mesa, zatim tikvice pa meso, dok ne potrošite meso. Aranžman završiti tikvicama.
Umutiti preostala dva jaja, dodati kiselo vrhnje, dobro izmiješati i preliti preko tikvica. Na vrh naribati sir. Peći na 200 stupnjeva C oko 40 minuta.
4. Muffini s tikvicama
Sastojci za 12 muffina:
1 tikvica
2 jaja
200 g mladog sira
60 g maslaca
sol
biber
pola praska za pecivo
100 g kukuruznog brašna
100 g pirovoga bijelog brašna
1 dcl mlijeka
žlica sezama
Priprema:
Operite tikvicu, ogulite je i naribajte. Dodajte jaja i sir te dobro izmiješajte. Potom dodajte rastopljeni maslac, kukuruzno i pirovo brašno (u brašno prethodno umiješajte prašak za pecivo), sol i biber. U smjesu postupno dodajte mlijeko (oko 1 dcl) dok ne postane malo gušća negoli je smjesa za biskvit.
Namastite kalupe za muffine i napunite ih, ali ne do vrha. Pospite sezamom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta.
Smjesu ne morate peći kao muffine, ukusna je i ako je ulijete u dublji pleh pa, nakon što je pečena, izrežete je na kocke.
5. Pljeskavice od tikvica
Sastojci:
2 naribane tikvice
2 jaja
2 žlice brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
1/2 praška za pecivo
Priprema:
Naribane tikvice posolite i ostavite sa strane 10 minuta. U zdjeli pomiješajte tikvice, jaja, brašno, prašak za pecivo i papar. U tavi zagrijte ulje, prstima od smjese radite ovalne loptice i pecite ih dok ne poprime zlatno žutu boju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice