ŠPAGETI S PLODOVIMA MORA: Raskošno i bogato jelo brzo se priprema, a mami izgledom i okusom

Uživajte u okusima mora.

Shutterstock

Prema raznim istraživanjima i anketama, Hrvati jedu premalo ribe i morskih plodova. Predlažemo vam predivno i bogato jelo s kozicama, dagnjama i lignjama koje će oduševiti vaše nepce.

Sastojci:

12 komada velikih kozica

450 g dagnje

450 g lignje

1 luk

2 češnja češnjaka

5 dcl pelata

malo čili papričice

4 žlice bijelog vina

pola limuna

450 g špageta

sol, papar

3 žlica svježeg lista peršina

3 žlica maslinovo ulje

Shutterstock 

Priprema:

Narežite luk i češnjak. Lignje i kozice očistite i narežite na kolutiće. Narežite limun. Na zagrijanom maslinovom ulju i laganoj vatri u tavi popržite luk i češnjak. Dodajte narezane pelate i čili papričice da provrije.

Stavite kuhati dagnje i lignje s vinom i svježim limunom. Poklopite kako bi prokuhalo i kuhajte oko pet minuta te povremeno protresite lonac. Sklonite s vatre, a ocijeđenu tekućinu sačuvajte. Iz mješavine je važno maknuti neotvorene školjke i komadiće limuna te izvadite meso iz školjki.

Skuhajte špagete u zasoljenoj vodi, a u umak dodajte tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa sve kuhajte još 2 do 3 minute.

Dodajte kozice, pirjajte uz miješanje oko dvije minute.

Umiješajte dagnje i peršin te začinite. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom.