NAJDRAŽE JELO OLIVERA DRAGOJEVIĆA: Legendarni pjevač obožavao je ribu pripremljenu na ovaj način

Brudet je užitak za nepce, a možete koristiti bilo koju bijelu ribu i morske plodove.

Shutterstock/Promo/Story arhiva

Naš legendarni glazbenik Oliver Dragojević kroz cijelu karijeru naglašavao je svoju ljubav prema rodnoj Vela Luci na otoku Korčuli i Dalmaciji, a omiljen hobi bio mu je ribolov. Svojedobno je otkrio i da obožava jesti ribu, i to škarpinu, pripremljenu na saftu s makaronima (tjesteninom), a morski plodovi se ovako kuhaju u brudetu, gregadi i sličnim dalmatinskim tradicionalnim jelima.

Pronašli smo recept za ukusan brudet, a vi možete koristiti bijelu ribu po izboru, na primjer oradu, oslić ili škarpinu te dodati dagnje, kozice ili škampe.

Shutterstock 

Recept za brudet

Sastojci:

  • 4 komada ribe po izboru (npr. škarpina)
  • 500 g dagnji (možete zamijeniti s kozicama ili drugim školjkama po izboru)
  • 300 g tjestenine
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g rajčice pelata
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 ml desertnog vina
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • sol
  • svježe mljeveni papar
Shutterstock 

Priprema:

U posoljenoj vodi skuhajte makarone (ili tjesteninu po izboru) al dente.

Zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak i kad zamirišu, dodajte komade ribe i peršin. Posolite, popaprite, dodajte pelate, bijelo i desertno vino i kuhajte 5 minuta. Dodajte dagnje i napola skuhanu tjesteninu, pa kuhajte još nekoliko minuta, dok se školjke ne otvore i tjestenina nije potpuno kuhana.