SLANE ZAPEČENE PALAČINKE KOJE ĆETE VOLJETI KAO I SLATKE: Ideja za ručak i večeru, a tajna je u savršenom umaku

Donosimo recept za zapečene palačinke s mljevenim mesom i holandskim umakom.

Shutterstock

Recept za slane zapečene palačinke s mljevenim mesom i holandskim umakom osvojit će vas na prvi zalogaj. Takve gratinirane palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako što i ostane, a idealne su i za večeru.

Sastojci:

- 4 palačinke
- 200 g mljevenog mesa
- 1 žlica mlijeka
- 1 jaje
- sol
- orašak
- 2 žlice isjeckanoga začinskog bilja
- 1/4 l holandskog umaka
- 1 stara žemlja

Priprema:

Od mljevenog mesa, namočene i ocijeđene žemlje, biljnih aromatičnih začina, mlijeka, jaja i začina pripremite smjesu od mesa.

Zatim, njome premažite pečene palačinke, uvijte ih i izrežite na komade široke 2 centimetra. Vatrostalni kalup dobro podmažite, stavite u njega palačinke, prelijte umakom i zapecite u pećnici koju ste zagrijali na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta.

Sastojci za holandski umak:

- 90 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1/4 l juhe od mesa ili povrća
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sol
- orašak
- šećer
- limunov sok

Shutterstock 

Priprema:

Trećinu maslaca rastopite u pari u malom kotliću za miješanje jela i neprestano tucite dodajući malo juhe i jedan žumanjak.

Tucite još neko vrijeme, zatim dodajte još trećinu maslaca. Dolijte još malo tekućine i još jedan žumanjak.

Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte ostatak maslaca, umutite malo vrhnja, začinite solju, oraškom, šećerom i sokom od limuna.

Recept preuzet iz knjige "Nova velika kuharica" autora Rolanda Gööcka.