STARINSKO JELO NA ŽLICU: Ričet je varivo od graha i ječma, a okus i miris vraća u djetinjstvo

Kad poželite nešto toplo, probajte ovaj pomalo zaboravljen recept.

Shutterstock

Možda se sjećate variva od graha i ječma iz djetinjstva kojeg niste voljeli, a bake i mame su ga često kuhale. Ovo jelo zove se ričet, a bilo je jedno od najčešće pripremanih jela na žlicu.

Isprobajte ovaj pomalo zaboravljeni recept, okus će vas podsjetiti na lijepo doba djetinjstva, a jako je zdravo pa se preporučuje uvrstiti ga na jelovnik.

Sastojci:

  • 200 g graha
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 žlica masti
  • 70 ml soka od rajčice
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • suho meso ili slanina
Shutterstock 

Priprema:

Grah namočite u vodi i ostavite par sati, najbolje preko noći. Zatim vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i opet zalijte vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša. Dodajte u grah. Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.