Možda se sjećate variva od graha i ječma iz djetinjstva kojeg niste voljeli, a bake i mame su ga često kuhale. Ovo jelo zove se ričet, a bilo je jedno od najčešće pripremanih jela na žlicu.
Isprobajte ovaj pomalo zaboravljeni recept, okus će vas podsjetiti na lijepo doba djetinjstva, a jako je zdravo pa se preporučuje uvrstiti ga na jelovnik.
Sastojci:
- 200 g graha
- 200 g oljuštenog ječma
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 žlica masti
- 70 ml soka od rajčice
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- suho meso ili slanina
Priprema:
Grah namočite u vodi i ostavite par sati, najbolje preko noći. Zatim vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i opet zalijte vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša. Dodajte u grah. Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.