GURMANSKI SPECIJALITET: Bosanski ravioli ili klepe su tijesto punjeno mljevenim mesom u bogatom umaku

Ideja za zasitan ručak.

Shutterstock

Bosanski ravioli, klepe, kulaci ili mantije su tijesto punjeno junetinom, koje se nakon kuhanja prelije umakom od maslaca, crvene paprike, kiselog vrhnja i češnjaka. Pravi su gurmanski specijalitet.

Recept za bosanske raviole

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 1,5 žlica ulja
  • 1 dl vode
  • 1 žličica soli

Punjenje:

  • 250 g mljevenog mesa (npr. junetine)
  • 1 luk
  • 2 žlice vode
  • 1 žlica ulja
  • sol, papar

Umak:

  • 250 g kiselog vrhnja
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, peršin
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno, jaja, sol i ulje i postepeno dodajte vodu dok se ne dobije srednje mekano tijesto. Dodajte pola žlice ulja i mijesite još minutu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata.

U meso dodajte sitno nasjeckani luk, vodu, ulje, sol i papar te promiješajte.

Tijesto razvaljajte na 2-3 mm debljine, po potrebi pospite s malo brašna. Narežite na trakice debljine oko dva centimetra i izrežite na kvadrate i u svaki stavite malo nadjeva pa ih savijte u trokut, zatvorite i stisnite rubove vilicom.

Klepe kuhajte u vrućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih šupljikavom žlicom izvadite u cjedilo. Otopite maslac i umiješajte mljevenu papriku, prelijte preko raviola i promiješajte. Pecite ih na 180 stupnjeva 5-10 minuta. Češnjak protisnite, kratko popržite i pomiješajte s kiselim vrhnjem pa prelijte po klepama i pospite nasjeckanim peršinom.

 Izvor: Kurir