Bosanski ravioli, klepe, kulaci ili mantije su tijesto punjeno junetinom, koje se nakon kuhanja prelije umakom od maslaca, crvene paprike, kiselog vrhnja i češnjaka. Pravi su gurmanski specijalitet.
Recept za bosanske raviole
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 1 jaje
- 1,5 žlica ulja
- 1 dl vode
- 1 žličica soli
Punjenje:
- 250 g mljevenog mesa (npr. junetine)
- 1 luk
- 2 žlice vode
- 1 žlica ulja
- sol, papar
Umak:
- 250 g kiselog vrhnja
- 3 žlice maslaca
- 1 žličica mljevene paprike
- 2 češnja češnjaka
- sol, peršin
Priprema:
Pomiješajte brašno, jaja, sol i ulje i postepeno dodajte vodu dok se ne dobije srednje mekano tijesto. Dodajte pola žlice ulja i mijesite još minutu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata.
U meso dodajte sitno nasjeckani luk, vodu, ulje, sol i papar te promiješajte.
Tijesto razvaljajte na 2-3 mm debljine, po potrebi pospite s malo brašna. Narežite na trakice debljine oko dva centimetra i izrežite na kvadrate i u svaki stavite malo nadjeva pa ih savijte u trokut, zatvorite i stisnite rubove vilicom.
Klepe kuhajte u vrućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih šupljikavom žlicom izvadite u cjedilo. Otopite maslac i umiješajte mljevenu papriku, prelijte preko raviola i promiješajte. Pecite ih na 180 stupnjeva 5-10 minuta. Češnjak protisnite, kratko popržite i pomiješajte s kiselim vrhnjem pa prelijte po klepama i pospite nasjeckanim peršinom.
Izvor: Kurir