Svjetski poznata i omiljena poput lazanja imaju raznolike inačice i preinake, svatko dodaje nešto svoje i ima svoj već provjereni recept. Međutim, takva jela imaju poseban okus kada se koriste originalni recepti. Pronašli smo obiteljski recept poznatog talijanskog kuhara Gennara Contalda za preukusne lazanje koji morate isprobati.
Priprema nije komplicirana, samo trebate odvojiti vrijeme i napraviti prave domaće umake. Oduševite svoje i nepca svojih ukućana omiljenim talijanskim specijalitetom!
Recept za lazanje
Sastojci:
- 500 g listova za lazanje
- mozzarella
- parmezan
Za bolonjez (ragu):
- 45 ml maslinovog ulja
- 25 g maslaca
- 1 luk
- 1 stabljika celera
- 1 mrkva
- 150 g pancete
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 200 ml crnog vina
- 2 žlice pirea od rajčice (passata)
- 200 ml temeljca
Za bešamel umak:
- 100 g maslaca
- 80 g brašna
- 1 litra mlijeka
- 100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
Rastopite maslac pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudica. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.
Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo juhe (1/2 kocke za juhu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2 sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.
Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez) pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice