Hladnija godišnja doba donose nam više toplih jela na žlicu, a jedno od najomiljenijih zimskih jela u našim krajevima zasigurno je njeno veličanstvo - sarma. Bakina i mamina sarma je najbolja, ali svatko može naučiti pripremati ovo klasično jelo. Donosimo vam jedan jednostavan recept. I jedan savjet - listove kupusa malo operite vodom, da nisu preslani.
Recept za sarmu
Sastojci:
12 većih listova kupusa
1 kg mljevenog mesa
100 g riže
1 luk
sol, papar, suhi začini, listovi lovora
suha rebra (po želji)
Za zapršku:
masti ili ulja
1-1,5 žlica brašna
mljevena slatka paprika
Priprema:
Na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk, dodajte meso i začinite. Kad je meso gotovo dodajte rižu i pržite još 5 minuta. Po želji dodajte nasjeckanu slaninu. Smjesu zamotajte u listove kupusa, tako da list stavite na ruku, na list stavite žlicu ili dvije smjese (ovisi koliko su veliki listovi), preklopite s jedne i druge strane i zarolajte.
Sarme stavite u lonac i ulijte vodu. Kad su kuhane, napravite umak tako što ćete na masnoći popržiti brašno i papriku i dodati vodu iz sarme (ili iz slavine ako vam je lakše). Zatim umak ulijte na sarme i kuhajte još 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa