Pečeno svinjsko meso spada među najpopularnije meso u našim krajevima, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nezaobilazno je na svim važnim događajima, proslavama i blagdanima. Osim ukusnog pečenja, često se na stolovima pronađe i carsko meso. Sočno i mekano iznutra, s karameliziranom koricom izvana, vrlo je zasitno i čest izbor za ručak.
Sastojci:
- 1,5 kg carskog mesa s kožom bez kosti
- 1 luk
- 1 mrkva
- 3 češnja češnjaka
- pola korijena celera
- 2 lista lovora
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica papra
- 1 litra goveđeg ili pilećeg temeljca
- sol i papar
Priprema:
Meso operite, osušite i posolite te ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu. Povrće očistite, ogulite i narežite. U posudu za pečenje stavite povrće, temeljac, začine i kuhajte dok ne zavri. Zatim dodajte meso. Poklopite i pecite na 150 stupnjeva 3 sata.
Meso izvadite i stavite na tavu i prepecite. Temeljac i povrće propasirajte i skuhajte.