Ukusno pečeno meso je mekano iznutra, a sa savršeno hrskavom koricom izvana. Donosimo nekoliko trikova za najbolje pečenje.

1. Posolite meso večer prije pečenja

Posolite li meso neposredno prije pečenja, vjerojatno ćete na kraju dobiti komad mesa sa slanom koricom i bezukusnim mesom. Umjesto toga, cijeli komad svježeg mesa dobro posolite i ostavite preko noći u hladnjaku kako bi sol upila u meso.

2. Meso nemojte staviti peći izravno iz hladnjaka

Najbolje rezultate postići ćete ako meso stavite peći na sobnu temperaturu. Stoga bi bilo dobro željeni komad izvaditi iz hladnjaka barem pola sata ili sat prije pečenja. Eventualnu tekućinu s kože uklonite papirnatim ručnikom jer će tako koža biti hrskavija.

10 recepata za prilog uz meso
Shutterstock 

3. Trik za hrskavu koru

Nožem pažljivo zarežite koru par milimetara dubine i veličine dva centimetra, pa stavite u zagrijanu pećnicu. Na taj način će masnoća izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.

4. Ne zaboravite na podlijevanje

Uz malo ulja i vode koje ste stavili peći s mesom, tijekom pečenja meso prelijevajte sa sokom koji je iscurio iz mesa i ostalih sastojaka koje pečete. Ako želite da vam pečenje ima dobru aromu, dodajte malo piva svakih 15-ak minuta.

5. Obrnuto pečenje

Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad mesa obrnuto stavite direktno na rešetku u pećnici, a ispod stavite lim za pečenje. Izravno izlaganje kože vrućem zraku jamči hrskavost kože, koža će zaštititi meso od pretjerane termičke obrade, a sav višak masnoće iscurit će u lim za pečenje.

 Izvor: Stvar ukusa