Bečki odrezak austrijsko je jelo omiljeno i na našim prostorima, a posebno ga obožavaju djeca kojima je ovo pohano meso u kombinaciji s prženim krumpirićima često prvi izbor u restoran na školskim izletima. Za pravi bečki odrezak birajte teletinu, drugi izbor je svinjetina, ali kad želite blažu verziju, ukusan je i pileći i pureći odrezak na bečki.
Za nastanak ovog tradicionalnog austrijskog jela vežu se brojne priče. Naime, sve do 16. stoljeća imućni sloj ljudi u Italiji hranu je posipao zlatnim listićima. No ubrzo je došlo do zabrane posipanja hrane zlatnim listićima pa su zlatnu boju zamijenili smjesom za pohanje, ali bez brašna. U 19. stoljeću maršal Radecki donio je recept u Austriju jer je bio oduševljen ovim jelom. Bečki odrezak postao je najpopularniji u Beču i Donjoj Austriji, a po originalnom receptu radi se od telećeg mesa koje se istuče na tanke odreske, uvalja u brašno, jaje, zatim u prezle i poprži.
Obično se jede s limunom i krumpir salatom, ali prilog možete birati po želji jer pohano meso paše uz sve.
Recept za teleći bečki odrezak
Sastojci:
- 600 g teletine
- 50 g maslaca
- sol, papar
- 2 jaja
- 125 g brašna
- 120 g krušnih mrvica
Priprema:
Narežite meso na 4 odreska od oko 150 g. Svaki posebno stavite između dva prozirne folije i istucite batićem za meso. Tucite od sredine prema rubovima dok ne postane tanko. Svaki odrezak posebno pospite paprom i solju s obje strane. Odreske uvaljajte u smjesu za krušne mrvice; najprije u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice.
Svaki odrezak posebno pržite na 50 ml ulja s obje strane 2-4 minute, a pred kraj prženja u tavu dodajte 15 g maslaca. Pržite još 2-4 minute na maslacu, pa stavljajte na salvetu da se ocijedi masnoća.