Ćufte u umaku su jedno od najdražih jela mnogima, a ako im želite obogatiti okus, dodajte im tajni sastojak, a to je najobičniji luk.
Narežite ga i popržite. Luk će zbog prženja biti mekan, lagano hrskav i suptilno slatkast pa će mesu dati poseban okus. Važno je zapamtiti da luk koji planirate staviti u mljeveno meso ne smijete predugo držati na vatri, dovoljno ga je samo lagano popržiti. Osim luka, okus faširancima može poboljšati i krumpir.
Sastojci:
Za mesne okruglice:
300 grama mljevenog mesa
1 jaje
1 glavica luka
4 češnja češnjaka
kora kruha u mlijeku
začin, sol, mljevena paprika, mljevena paprika
Za umak:
1/2 šalice ulja
1 žlica brašna
200 ml pasirane rajčice
malo začina
malo šećera (po želji)
Priprema:
Luk i češnjak sitno nasjeckajte i umiješajte u meso. Dodajte jedno jaje, koricu kruha koju ste narezali na sitne komadiće i začine. Sve dobro izgnječite rukama. Od smjese oblikujte okruglice i pržite na ulju.
Kad su ćufte gotove, stavite ih na papirnatu salvetu da se ocijedi višak masnoće.
Umak napravite tako da na pola šalice ulja popržite brašno. Dodajte pasiranu rajčicu i promiješajte da se ne stvore grudice. U smjesu ulijte malo vode i kuhajte 2-3 minute. Začinite po želji. Poslužite ga uz mesne okruglice i prilog po želji.