Donosimo vam recept za bolonjez špagete, ali ovaj put bez mesa. Svima omiljeni špageti s dobro poznatim umakom, u ovoj inačici, pripremaju se na nešto drugačiji način - umjesto mesa glavna zvijezda je leća.

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
½ crvene rog paprike
1 mrkva
100 g šampinjona
120 ml crnog vina
1 konzerva sjeckane rajčice
250 ml povrtnog temeljca
1 konzerva ocijeđene leće
1 žličica mljevene paprike
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
Prstohvat muškatnog oraščića
sol, papar

Priprema:

Luk sitno narežite, češnjak protisnite, a papriku i mrkvu nasjeckajte na manje komadiće. Šampinjone narežite na ploške. Maslinovo ulje zagrijte u posudi, ubacite luk i češnjak i pržite na srednje jakoj vatri pet minuta. Umiješajte papriku i mrkvu pa pirjajte još pet minuta. Dodajte gljive, promiješajte i pričekajte dok ne omekšaju, otprilike dvije minute. Ulijte vino pa pustite da kratko krčka, a potom umiješajte sjeckanu rajčicu i povrtni temeljac. Pustite da zakuha, smanjite vatru, a zatim kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje. Ubacite ocijeđenu leću, dodajte začine i ostavite na vatri još 5 do 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.

Isprobajte te dodajte sol i papar po ukusu. Poslužite uz tjesteninu po želji.