Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na žlicu u našem podneblju, a nedjelja je idealno vrijeme da obitelji pripremite ovo savršeno jelo!
Odličan je izbor i kad želite zadiviti goste, možete ga poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili palentu, a mi vam u nastavku donosimo recept za pravi mađarski gulaš.
Sastojci:
1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
700 g luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
lovorov list po želji
1 žlica pirea od rajčice (passata)
ulje, sol, papar, suhi začini
Priprema:
Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje.
Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Poslije 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje.
Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri. Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice