Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na žlicu u našem podneblju, a nedjelja je idealno vrijeme da obitelji pripremite ovo savršeno jelo!

Odličan je izbor i kad želite zadiviti goste, možete ga poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili palentu, a mi vam u nastavku donosimo recept za pravi mađarski gulaš.

Sastojci:

1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
700 g luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
lovorov list po želji
1 žlica pirea od rajčice (passata)
ulje, sol, papar, suhi začini

gulaš
Shutterstock 

Priprema:

Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje.

Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.

Poslije 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje.

Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri. Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.