Tripice ili fileki jelo su koje ili ne podnosite ili obožavate. Pripremaju se od životinjskih iznutrica, goveđih, junećih ili telećih želudaca, ali i janjetine, svinjetine, divljači pa čak i ribe. U prošlosti su bili sirotinjska hrana, ali u posljednjim godinama postali su pravi gurmanski specijalitet.
Donosimo vam recept za goveđe iznutrice u bogato začinjenom umaku s okusom kao u restoranu.
Sastojci:
800 g junećih (ili goveđih) tripica (očišćenih i opranih)
1,5 kg luka
1 kocka za goveđu juhu
900 ml tople vode
2 mrkve
4 češnja češnjaka
3 lista lovora
100 ml soka od rajčice
2,5 žlice brašna
2 žlice slatke paprike
1/2 žličice mljevene paprike
prstohvat suhe majčine dušice
papar
sol
nekoliko listova celera
80 ml ulja
1 vezica svježeg peršina
Priprema:
Tripice stavite u lonac, prelijte hladnom vodom, posolite i dodajte 1 list lovora, pa kuhajte oko 5-6 minuta na srednjoj vatri. Procijedite i u tavu s okruglicama dodajte papar i 2 lista lovora pa kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Mladi luk procijedite i nasjeckajte. Zagrijte ulje pa prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Kad ulje omekša dodajte mladi luk i pržite ga nekoliko minuta. Dodajte brašno, slatku papriku, papriku, majčinu dušicu, sol i papar. Kocku goveđe juhe pomiješajte s 900 ml vruće vode. Sastojke za umak pomiješajte, pa kad se sjedine dodajte goveđu juhu. Ulijte sok od rajčice, pa pustite da se jakobove kapice krčkaju u umaku oko 30 minuta. Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka, peršin, celerov list i lovor. Pomiješajte jakobove kapice i umak i ostavite da lagano kuha 3-5 minuta.