KAKO PRIPREMITI SAVRŠENU PASTIRSKU PITU: Bogato i zasitno jelo osmišljeno je kao iskorištavanje ostataka od ručka

Priprema se slično kao musaka, ali s pire krumpirom i graškom.

Shutterstock

Poznata engleska pastirska pita kombinacija je mljevenog mesa, pire krumpira i graška. Slično se priprema kao musaka, samo što se umjesto narezanog krumpira koristi pire krumpir. U prošlosti se pripremala od ostataka ručka, najčešće mljevene junetine ili ovčetine, raznog povrća i pire krumpira, svi sastojci su se zapekli kao složenac.

Recept za pastirsku pitu

Sastojci:

1 kg mljevene junetine
1 veliki luk
3 češnja češnjaka, zgnječena
3 žlice maslinovog ulja
4 žlice brašna
1/2 žličice soli
1/2 crnog papra
1 žličica ružmarina
1 žličica majčine dušice
1 žlica koncentrata od rajčice
2 šalice goveđeg temeljca
200 g mrkve
200 g graška

1,5 kg krumpira
1 žlica maslaca
120 ml mlijeka
25 g cheddar sira
1/2 žličice soli
1/2 crnog papra
1 žumanjak

Shutterstock 

Priprema:

Skuhajte krumpir. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk i mrkvu. Dinstajte oko 5-7 minuta, a pred kraj dodajte protisnuti češnjak. U smjesu dodajte mljeveno meso i začinite. Promiješajte i pržite. Dodajte koncentrat od rajčice i brašno, grašak i ulijte temeljac. Kuhajte povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Gotov krumpir procijedite pa dodajte maslac, mlijeko, žumanjke, sol i papar te zgnječite krumpir. Mljeveno meso i grašak izlijte u pleh i preko njega rasporedite pire krumpir. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

Pastirska pita  youtube