Jedno od najpopularnijih zasitnih jela svakako je musaka. Sastoji se od više bogatih slojeva, punjena mljevenim mesom, povrćem i kremasta, savršen je obrok koji nahrani cijelu obitelj. Originalna grčka musaka priprema se s patlidžanima, a ovaj recept potječe čak iz 19. stoljeća i dovoljan je za 6 osoba.

Sastojci:

  • 4 veća patlidžana
  • jaja
  • brašno
  • mast
  • ¼ kg junetine
  • ¼ kg svinjetine
  • peršin
  • 2 zelene paprike
  • 1 veća glavica luka
  • 1 velika žlica sitno nasjeckane deblje slanine
  • 2 žlice kuhane riže
  • 2 puta na vrhu noža bijelog papra
  • 2 puta na vrhu noža soli
  • 2 velike žlice milerama
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • mljevena paprika
  • mileram
  • krušne mrvice
Stari recept za musaku iz 19. stoljeća
Shutterstock 

Priprema:

Za 6 osoba narežite 4 veća patlidžana na kolutove, svaki krug prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Umutite jaja i posolite, svaki krug patlidžana umočite u jaja, pa u brašno, pržite na vrućoj masnoći i pustite da se ocijede na papirnatom ručniku.

Na masnoći pirjajte luk i svježi peršin te dodajte zelenu papriku. Zatim dodajte mljeveno meso, slaninu i začine i sve dinstajte. Zatim dodajte kuhanu rižu i 2 žlice milerama.

Nakon što ste napravili nadjev, složite musaku u tepsiju za pečenje. Na dno stavite kolutiće patlidžana, pa sloj mesa, pa red milerama pa opet patlidžane, pa meso, pa mileram i na kraju opet patlidžane. Posipajte krušnim mrvicama i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa.