Mesna štruca i pire krumpir su odličan ručak. Kako biste recept podigli na novi nivo, štrucu premažite umakom slatkastim umakom od kečapa i smeđeg šećera.
Priprema nije zahtjevna, ali bitno je da smjesu ne miješate previše, kako bi meso bilo rahlo. Uz to, pustite da odstoji 10-ak minuta nakon što je izvadite iz pećnice jer se proces pečenja iznutra nastavlja dok god je štruca vruća.
Sastojci:
900 g miješanog mljevenog mesa
1 glavica luka
2 jaja (M)
3 češnja češnjaka
2 žlice kečapa
3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
70 g krušnih mrvica
80 ml mlijeka
1 žličica soli
1 žličica origana
1 žličica bosiljka
¼ žličica papra
½ žličice mljevene paprike
Sastojci za premaz:
180 g kečapa
1 žlica bijelog octa
2 ½ žlice smeđeg šećera
1 žličica češnjaka u prahu
½ žličice luka u prahu
¼ žličica papra
¼ žličica soli
Priprema:
Obložite duguljasti kalup za kruh papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke za mesnu štrucu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Dodajte meso u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Stavite u pećnicu na 40 minuta.
U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak. Nakon isteka vremena izvadite mesnu štrucu, premažite je umakom i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite 10-ak minuta pa narežite, te poslužite s prilogom po izboru.