Tijesto za focaccia je potrebno zamijesiti i dati mu dovoljno vremena da se ono udvostruči, a za to vrijeme možete karamelizirati luk i tanko narezati krušku. Iako kombinacija možda zvuči neuobičajeno, ovog nam puta vjerujte na riječ.

Ako niste veliki ljubitelj gorgonzole, slobodno umanjite količinu. Pečenu focacciu narežite na kriške i uz nju poslužite omiljeno vino.

Sastojci:

240 ml tople vode
7 g suhog kvasca
1/2 žličice meda
320 g glatkog brašna
100 ml maslinovog ulja
1 žličica soli
1 glavica luka
1 žličica smeđeg šećera
1 kruška
100 g razmrvljene gorgonzole

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu, kvasac i med, pa ostavite sa strane pet minuta. U smjesu s kvascem dodajte otprilike 120 g brašna i 30 ml maslinovog ulja, kratko promiješajte i ostavite pet minuta da odstoji pa dodajte ostatak brašna i sol. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Prebacite u blago nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena.

U međuvremenu očistite luk i narežite na polumjesece, krušku operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja na tavi pa dodajte narezani luk, poklopite i pržite na srednje jakoj vatri, miješajući otprilike deset minuta. Dodajte šećer, poklopite i pržite miješajući još deset minuta.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva i papirom za pečenje obložite kalup za pečenje dimenzija 25 x 35 centimetara. Prebacite tijesto u kalup i lagano s namašćenim prstima utisnite tijesto po cijeloj površini. Prelijte s polovicom ulja i ostavite da se diže 20 minuta. Ravnomjerno rasporedite karamelizirani luk po tijestu, zatim kruške te pospite s razmrvljenim sirom. Prelijte s ostatkom ulja i stavite u pećnicu na 20 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi pa narežite i poslužite.