Ne možete li vikend zamisliti bez ručka s mesom, birajte između piletine, puretine i svinjetine. Donosimo vam recept za sočne pileće batke s gljivama i krumpirom, pureće batke u umaku od piva te recept slavnih talijanskih kuhara Antonia Carluccia i Gennara Contalda za svinjski file s medom i đumbirom.
1. Pileći batci s gljivama i krumpirom
Sastojci:
4 pileća batka
2 žličice sušenog češnjaka
1 žličica slatke paprike
2 žlice soja umaka
20 g maslaca
1 žlica kečapa
500 g krumpira
200 g šampinjona
origano
Priprema:
Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
2. Pureći batci s krumpirom u umaku od piva
Sastojci:
- 2 pureća batka, oko 1 kg
- 700 g mladog krumpira
Za marinadu:
- 3 žlice soja umaka
- 3 žlice ulja
- 1 žlica biljnog začina
- sol, crni papar
Za umak s pivom:
- 50 ml piva
- 50 g maslaca
Priprema:
Pureće batke prvo dobro operite i osušite. Pomiješajte sve sastojke i dobro promiješate. Marinadom obilno premažite batke i ostavite da odstoje sat vremena. Krumpir dobro operite bez guljenja i krupno narežite. Stavite malo biljnog ulja i biljnog začina u zdjelu, dodajte krumpir, posolite po želji i dobro promiješajte. Po dnu tepsije rasporedite krumpire i na njih stavite marinirane pureće batke. Dodajte maslac i ulijte pivo. Pleh stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko sat i pol. Batke okrećite svakih pola sata kako bi bilo sočno i ravnomjerno pečeno sa svih strana.
3. Lungić po receptu slavnih talijanskih chefova
Sastojci:
800-900 g svinjskog filea (u komadu)
2 glavice luka
50 g pancete
maslinovo ulje
komadić svježeg đumbira
1 mrkva
2-3 žlice meda
100 ml temeljca
malo pastrnjaka ili bundeve
ružmarin
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite nasjeckanu pancetu, pa je izvadite iz tave. Meso nemojte rezati na odreske, već ga ostavite u komadu, dobro posolite. Ispecite meso i dodajte češnjak, med i đumbir. Zatim stavite u tavu u kojoj se pržila panceta. Pržite sa svih strana. Zatim vratite slaninu, dodajte nekoliko grančica ružmarina i zalijte juhom (1/2 jušne kocke razmutite u 100 ml vruće vode). Zatim dodajte krupno narezanu mrkvu, pastrnjak i luk. Kuhajte sve zajedno još sat vremena.
Postupak pogledajte u videu: