Što kuhati ovog vikenda: Imamo dva sjajna recepta

Donosimo recept za sočan bečki odrezak i brijunske ćufte s krumpirom.

Shutterstock

Imamo dva prijedloga štp kuhati ovog vikenda ručak. Ako ste se pitali što biste mogli kuhati za vikend, donosimo vam dva sjajna recepta.

Naši prijedlozi za vikend ručak su sočan bečki odrezak i brijunske ćufte s krumpirom.

Bečki odrezak

Sastojci:

4 teleća odreska
80 g glatkog brašna
½ žličice soli
2 jaja
100 g krušnih mrvica
ulje
kriške limuna

Priprema:

Meso stavite na dasku, a preko njega plastičnu foliju pa batom istucite odreske na debljinu od pet milimetra. Za paniranje mesa pripremite tri dublje posude, pa u jednu stavite brašno i sol, u drugoj umutite jaja, a u treću dodajte krušne mrvice. Svaki komad mesa s obje strane prvo stavite u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice.

Nemojte utiskivati previše krušne mrvice u meso jer će se tako navlažiti i neće biti toliko hrskave nakon pečenja. Dodajte ulje u tavu tako da prekrije dno u potpunosti. Stavite na vatru i pričekajte da se zagrije. Odmah nakon paniranja mesa u krušnim mrvicama, prebacite odrezak na vruće ulje. Pazite da ne pretrpate tavu, ako je potrebno pecite ih u serijama.

Odreske pržite tri minute s jedne strane, a zatim preokrenite pa pržite još tri minute ili dok meso ne dobije zlatnosmeđu boju.

Pazite da meso “pliva” u ulju, suprotno instinktu, meso će upijati manje ulja ako ima dovoljno masnoće, a upijati više ako se lijepi za tavu. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi oni upili višak masnoće. Servirajte uz kriške limuna i prilog po izboru - pire krumpir ili pomfrit.

Shutterstock 

Brijunske ćufte s krumpirom

Sastojci:

1 kg krumpira
500 g mljevenog mesa
2 jaja
150 g slanine
250 g naribanog sira
50 g maslaca
50 ml ulja
origano, papar, vegeta
1 umaka od rajčice

Priprema:

Skuhajte krumpir i pripremite ćufte. U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak. U smjesu pomiješajte i sitno nasjeckanu slaninu pa dodajte jaja sa začinima. Smjesu dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Umak od rajčice pomiješajte s uljem i žličicom origana. Kuhani krumpir procijedite i izgnječite s maslacom, kao kod pripreme pirea. Smjesi dodajte naribani sir i ponovno promiješajte. Stavite krumpire u posudu za pečenje. Preko toga prelijte smjesu od rajčice.

Shutterstock