Iskusni pekari imaju svoje tajne za savršeno tijesto za kiflice, perece, krafne i peciva koja ostaju mekani danima. Trik za savršeno tijesto za pizzu je u dva sastojka koja dodaju u brašno prije nego ga zamijese, a to su kukuruzni škrob i obični griz koji se koriste u prehrani djece.

Škrob pomaže da tijesto bude rahlije i prozračnije, a samim time i mekše. S druge strane, kad se mala količina griza pomiješa s običnim pšeničnim brašnom, oslobađa tijesto od viška vlage.

Na kilogram brašna uzima se puna žlica kukuruznog škroba i ravna žličica griza. Sljedeći put isprobajte ovaj trik i uživajte u najboljoj domaćoj pizzi. A u nastavku vam donosimo recept za jednu od najpopularnijih pizza.

Recept za pizzu Margherita

Sastojci:

300 g brašna
pola kocke kvasca
žličica šećera
prstohvat soli
1,5 dcl mlake vode
nekoliko žlica ulja ili masti

Za umak:

1 mali režanj češnjaka
2 dcl sosa od rajčice
1 žlica maslinovog ulja
½ žličice sušenog origana
prsothvat soli

Za nadjev:

umaka za pizzu
¾ šalice naribanog sira mozzarella ili 10 dkg svježeg sira mozzarella
parmezan

Priprema:

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga pola sata da se odmori. Za to vrijeme napravite umak za margarita pizzu.

Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga i stavite u lim za pečenje. Premažite umakom i dodajte nadjev. Margarita pizza je spremna za pečenje.

Kako se radi najbolje tijesto za pizzu
Shutterstock